Още 184 млн. лева за болници, ваксини и нова система за спешните повиквания

OFFNews 22 декември 2020 в 10:23 1563 0

Правителството отпусна близо 184 милиона лева за болниците за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка, за осигуряването на ваксини и допълнителни количества от медикамента ремдесивир, както и за изграждане на нова система за приемане на спешните повиквания с цел подобряване на услугата Единен европейски номер 112. 

45 милиона лева са определени за болниците за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ при обявената извънредна епидемична обстановка. А допълнителни 105 милиона лева бяха отпуснати за купуването на ваксини в борбата срещу COVID-19. 

19 440 000 лева ще са за купуване на ремдесивир, прилаган в лечението на COVID-19.

"Нашите доктори го изписват непрекъснато, а пациентите, болни от COVID-19, много му вярват", заяви Борисов. Премиерът отбеляза, че средствата са за допълнително количество от медикамента, за да може да бъде подсигурено всяко негово предписание, направено от доктор в болнична среда.

"Осигуряваме 14 300 000 лева за изграждането на нова система за приемане на спешните повиквания, с това ще подобрим услугата за Единния европейски номер 112 на територията на България", посочи той.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обясни, че след извършен предварителен анализ на състоянието на действащата в момента IT инфраструктура, обслужваща центровете за спешна медицинска помощ, е установена необходимост от подмяната й със система от ново поколение.

С друго решение правителството отпусна над 3 милиона лева за ремонт на два варненски храма, Софийската духовна семинария и Богословския факултет на СУ.

"Благодаря на всички свети отци, които обикалят по болниците и дават кураж и сила на болните в пандемията", заяви премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови