Опитът на Костадинов да реформира съдебната власт се оказа 'недопустим'

Комисията по парламентарни и правни въпроси го върна за преработка

Йорданка Веселинова 16 февруари 2022 в 16:19 2331 0

Снимка OFFNews

Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси отхвърли законопроекта на Костадин Костадинов за изменение на закона за Съдебната власт заради недопустимост и призова за преработка. Решението беше взето с 14 гласа "за", 4 "против" (ДПС и "Възраждане") и 0 "въздържал се".

Законопроектът бе първият внесен в 47-то НС, а лидерът на най-малката парламентарна група Костадин Костадинов го афишираше като реална стъпка за съдебната реформа. Той дори заявяваше, че докато управляващите се чудели как да реформират съдебната власт, "Възраждане" предприела реално действие с бързи резултати.

Председателят на правната комисия Милен Матеев изтъкна, че предложеният законопроект не отговаря на изискванията на нормативните актове - липсват параграфи, промените в други нормативни актове не са изведени в преходни и заключителни разпоредби, каквито и изобщо липсват. Той допълни, че текстът не отговаря на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, защото степента на въздействие не отговаря на методологията, не са изведени засегнатите лица, липсва и анализ на ползите и разходите.

Заради тези критики той поиска комисията да гласува решение, с което да предложи на председателя на НС Никола Минчев да препоръча на вносителя да го изтегли и преработи текста.

Същото становище направи и Ива Митева от ИТН. Тя изрази надежда, че следващият път вносителите ще знаят как се пишат нормативни актове. Крум Зарков също подкрепи тази теза, но допълни, че никой не трябва да остава с впечатлението, че тези текстове имат съществено значение за съдебната реформа.

"Законопроектът поставя верни въпроси, но не уцелва нито един от отговорите (...) Съдебната реформа няма да изгуби от отхвърлянето на законопроект на "Възраждане", бе категоричен той.

Анна Александрова от ГЕРБ-СДС подкрепи Митева и призова да няма двоен аршин при разглеждането на законопроекти на управляващи и опозиция.

Петър Петров от "Възраждане" упрекна председателя на комисията, че чак днес законопроектът им е влязъл в дневния ред. Той настоя проектозаконът да бъде разгледан въпреки недостатъците.

Матеев пък заяви, че законопроектът на Костадинов е бил разпределен на комисията през януари, а след това текстът е бил разпратен за становища. Все пак, преди изобщо да се стигне до представяне и обсъждане на предложенията, комисията реши да не разглежда законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!