Общините с възможност да платят сметките си за ток въпреки липсата на държавен бюджет, обяви Барбалов

Кметът на район "Изгрев" алармира, че подлезите могат да останат на тъмно

OFFNews 27 януари 2022 в 09:16 1948 2

Снимка Архив

Средствата, които сме изразходвали за този период на миналата година, ще можем да похарчим и сега. Контрол ще се прилага върху общите разходи на общините, а не конкретно върху тези за електроенергия. 

Това обяди зам.-кметът по финанси на Столична община Дончо Барбалов по БНТ. Това е станало ясно на проведена снощи среща на Националното сдружение на общините със зам.- министъра на енергетиката Пламен Данаилов, зам.-министъра на финансите Велкова и шефа на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански. Увериха ни, че ще получим указание от финансовото министерство за прилагането на закона за публичните финанси. 

Редица общини се притесняваха, че не могат да разплатят сметките си, дори и да имат пари, без да нарушат закона, и това доведе страната да стане като дискотека, където да се пали и гаси уличното осветление, каза още Барбалов. 

Столична община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но заради ограничението да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова вчера. 

Проблемът с недостига на пари обаче остава. Три кризи се наслагват през последните месеци - цените на енергоносителите, здравната криза, както и неприемането на държавния бюджет, обясни Барбалов. Тези кризи са довели до натрупването на дългове в размер на десетки милиони левове. 

За ток и природен газ увеличените разходи са за над 40 млн. лева през изминалата година, което остава непокрито от държавата. Пътникопотокът в градския транспорт е намалял до 30 на сто, 60 млн. лв. е спадът на приходите от превозни документи, посочи той.

 В дългосрочен план, ако хората се върнат към личните превозни средства, това ще окаже негативно влияние на екологичните показатели, подчерта Барбалов. 

Столичната община е увеличила средствата за сектор Транспорт до 176 млн. лева годишно, стана ясно още от думите му. 

Ситуацията започва да става доста притеснителна. Увеличението за небитови потребители с над 50% ще затрудни районните и общински администрации като цяло, заяви кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев по Нова тв. Недопустимо е гражданите да останат на тъмно в един момент. В район "Изгрев" плащаме едни от най-високите данъци в цяла София. Не мога да приема, че жителите на „Изток”, „Изгрев” и „Дианабад” ще останат в един момент с тъмни подлези, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!