Фандъкова пита МФ как градският транспорт да си плати сметките за ток без бюджет

OFFNews 26 януари 2022 в 17:23 2952 2

Метрото и електротранспорта в столицата няма да могат да платят пълния размер на декемврийските си сметки за ток. Заради това кметът на София Йорданка Фандъкова поиска Министерството на финансите да изпрати спешни указания как общините да плащат сметките за ток до приемането на държавния бюджет.

Това стана ясно след среща между столичния кмет, зам.-кметовете Дончо Барбалов и Кристиан Кръстев, президента на КНСБ Пламен Димитров и общински съветници.

"Столична община има финансовата възможност да доплати нужните 1,5 млн. лв. от собствения си бюджет, но заради ограничението да харчи само 1/12 от бюджета си за предходната година, това не може да се случи", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Сметката на "Метрополитен" за декември е 3 725 730 лв., което е 3 пъти повече за същия период спрямо 2020 г. 1 987 256 лв. е декемврийската фактура на столичния електротранспорт, което е почти двойно спрямо сметката за същия месец през 2020 г. 

Над 3,5 млн. са общо пристигналите фактури за електричество за декември и януари към момента за трамваите, тролеите и електробусите, пишат от Столична община. Очаква се компенсациите за електроенергия да бъдат изплатени до края на март, но за да не се стигне до прекъсване на електричеството, дружествата трябва да изплатят пълния размер на получените фактури.

По време на срещата беше обсъден и проектът за държавния бюджет за 2022 г., в който са заложени 15 млн. лв. за субсидии за нерентабилни линии и 50 млн. лв. за компенсации за преференциални карти.

"Тези средства са крайно недостатъчни. Анализите към момента сочат, че столичният градски транспорт се нуждае от държавна компенсация от 178 млн. лв. заради увеличените в пъти цени на тока и природния газ, както и заради спада на пътниците с около 1/3 на годишна база", смята зам.-председателят на комисията по транспорта към СОС Зафир Зарков.

Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“, както и кметът на София ще поискат среща с финансовия министър Асен Василев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

1

fishcake1

26.01 2022 в 18:44

Защо данъкоплатецът, собственик на метрото, купува ток от себе си, собственик на енергийните мощности, но плаща на посредник - фирма, базирана в чужбина?