Quantcast

НС одобри бързото отчуждаване на имоти за магистрали

Нели Чолашка Последна промяна на 10 декември 2014 в 14:21 3729 0

Промените в Закона за държавната собственост, които ще осигурят бързо отчуждаване на имоти при строителство на пътища, магистрали и метрото в София, бяха приети днес на второ четене от депутатите.

Законопроектът е приет и внесен от служебното правителство на Георги Близнашки, но е публична тайна, че настоящият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов много държи на бързото отчуждаване, за да върви бързо строителството на пътища, магистрали и метрото в София.

Още при обсъждането на законопроекта в комисия регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че проекти, като Северната тангента в София, магистралите "Струма" и "Марица" и много други проекти се бавят много заради дълги съдебни процедури по обжалване на оценките за обезщетения и по някои от тези проекти може да загубим пари от ЕС.

Според предложените промени актът за отчуждаване влиза в сила и имотът се смята за отчужден, когато актът не е обжалван и определеното в него парично обезщетение е преведено по сметка на правоимащите лица, а при липса на посочена сметка – по сметка на областния управител.

В случаите на обжалване това ще става, когато обезщетението е преведено по сметка на правоимащите лица въз основа на съдебно решение.

Предвижда се възможност, при допуснато предварително изпълнение на акта за отчуждаване, инвеститорът на национален обект да влезе във владение на имота преди актът за отчуждаване да е влязъл в сила.

Това ще се допуска при наличие на влязъл в сила подробен устройствен план (ПУП), предвиждащ изграждане на национален обект, и превеждане на определеното в акта за отчуждаване обезщетение на правоимащите лица.

Все пак е предвидено и по-адекватно обезщетение на собствениците - влизането на инвеститора във владение на имота се обвързва с механизъм за определяне и изплащане на обезщетение за пропуснати ползи на собственика от датата на влизане във владение на имота до влизане в сила на акта за отчуждаване.

Собствениците на обработваеми земеделски имоти ще бъдат обезщетени и със загубите от непродадена продукция или рента за една година. 

Предвижда се и обезщетение за вредите върху имота или възстановяването му във вида към момента на завземането му от инвеститора в случай, че отчуждаването не се осъществи или бъде отменено. Дължимите обезщетения се определят от инвеститора на национален обект след влизане в сила на акта за отчуждаване.

Собственикът на имота може да оспори размера на определеното обезщетение и да иска присъждане на обезщетение в по-висок размер. Когато съдът постанови по-висок размер на обезщетението, инвеститорът изплаща на собственика разликата заедно със законните лихви върху нея в едномесечен срок от постановяване на съдебното решение.

В началото на 2011 г. ГЕРБ промени Закона за устройство на територията така, че делата срещу отчуждаването не спираха строителството на пътища и магистрали. В средата на миналата година обаче Конституционният съд отмени тези разпоредби и дори и едно заведено дело може да спре строителството.

Новият момент в предложението промени на закона, за да бъде удовлетворен Конституционния съд е предварителното влизане в имота да става с решение на съда.

От БСП се обявиха против промените. Според тях с влизането в имота, докато се водят дела е нарушение на Коституцията. Отделни депутати от Патриотичния фронт са на същото мнение. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !