Нинова повика Борисов с ултиматум в парламента, за да се приеме договора за Македония

OFFNews 27 юли 2017 в 13:28 7514 13

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи по разискванията на Договора за добросъседство с Македония в парламента да бъде поканен Бойко Борисов и постави ултиматум, че ако премиерът не отиде в Народното събрание няма да го подпише. 

И както дясната му ръка в парламента Цветан Цветанов първо казвал, че Борисов няма да присъства, така след ултиматума премиерът пристигна до половин час в Народното събрание, а Цветанов съобщи от трибуната, че министър-председателят ще присъства. 

„Договорът е исторически за България, надявам се, че всички го разбирате. Работен е от много правителства последователно. Той е важен и за България, и за добросъседските отношения на Балканите“, бяха мотивите на БСП.

„Не може премиерът за пореден път да демонстрира неуважение към българския парламент и към нас, които сме се обединили, за да го изпратим в Македония да подпише договора“, заяви Нинова. „Ако той откаже да дойде декларирам, че оттеглям подписа си от декларацията по договора и няма да участваме в гласуването й“, подчерта лидерът на БСП.

Минути по-късно Борисов дойде в парламента и даде обяснение пред депутатите, че е мислел, че декларацията ще е утре. Заедно с Борисов дойде и вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

След това парламентът прие с пълно единодушие декларацията на Народното събрание, която подкрепя Договора за добросъседство с Македония. 

Чрез нея парламентът изразява очакването си подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености между двете страни, както и готовност да стартира ратификационни процедури в най-кратък срок.

Народното събрание предлага Министерският съвет да внесе в Народното събрание ежегоден доклад за изпълнението на Договора, след неговото подписване, ратификация и влизането му в сила.

Според парламента декларацията препотвърждава и подкрепя приемствеността и последователността във водената политика спрямо Република Македония. 

Премиерът остана доволен, благодари и каза: "Българският парламент показа, че би подкрепил подготвеното като текст в Договора за добросъседство с Македония с ратификацияТова е едно голямо рамо и подкрепа за правителството. Дали е декларация, дали е мандат - това няма да спорим“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

13

Denis Rizanov

29.07 2017 в 17:04

овцо, това че договора е ВЕЧЕ в нета не означава, че не е бил засекретен в началото. И за разгласяване на секретни документи се носи наказателна отговорност. Незнанието не я снема. Дори и когато си го опипала с... устни и си установила хирургическа намеса.
:))))

17156

8

aviatora

27.07 2017 в 18:40

Борисов 3 е тотална пародия на Борисов 1 и 2

42249

7

Denis Rizanov

27.07 2017 в 17:39

1 и 2 към днешна дата са неопровержими факти, трополов троле!
Въпросът е дали ще има продължение в 3. Дали главният прокурор ще му стиска да подведе боко, за пореден път, под отговорност!

42249

5

Denis Rizanov

27.07 2017 в 15:36

Какво общо има азбуката ни с поставените въпроси, троле треполов?!
Не ми отговаряй преди да преспиш с тях. Въпросите.