Нинова не се отказва от замразяването на цените на газа

Йорданка Веселинова 12 май 2022 в 15:02 1418 1

Корнелия Нинова

Снимка Архив

Корнелия Нинова

БСП не се отказва от замразяването на цените на газа, стана ясно от изказване на вицепремиера Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание.

Тя обяви, че ще постави въпроса за антиинфлационните мерки, сред които и замразяването на цените, по време на заседанието на Министерския съвет днес.

Преди седмици БСП предложи нулев ДДС на някои храни, въвеждане на необлагаем минимум, запазване на цената на газа по договора, който имаме с "Газпром", като разликата за бизнеса се поеме от държавата, както и помощ от 300 лева за подкрепа за фирмите за мегаватчас електроенергия.

Още тогава енергийният министър Александър Николов и вицепремиерът Асен Василев отхвърлиха идеята за замразяване на цената газа. Аргументът бе възможното постигане на по-ниска цена от алтернативните източници. Това действително бе договорено по време на посещението на премиера Кирил Петков в САЩ, след което той обяви, че ще купуваме американски втечнен газ на по-ниска цена от руския.

Нинова заяви, че по време на експертния съвет във финансовото министерство, свикан от Асен Василев, всяка една от четирите партии в коалицията е представила своите идеи за мерки срещу инфлацията и още не е взето окончателно решение.

"Кое от всички ще излезе в окончателен вариант, днес не мога да ви кажа. Предстоят тези разговори“, каза Нинова.

Относно мерките за пенсионерите, Нинова заяви, че са били обсъдени няколко варианта за преизчисляване и увеличаване на пенсиите, както и за включване на добавката от 60 лева като антиинфлационна мярка. По думите й все още няма решение. Всичко това е въпрос на изчисления на финансовите възможности на бюджета, добави тя. Нинова настоя да се побърза с постигането на консенсус по антиинфлационните мерки, защото през юни предстои актуализация на бюджета.

Следващата седмица ще имаме лидерски съвет и експертно ще гледаме актуализацията на бюджета, съобщи тя.

Във вторник вицепремиерът Василев обяви, че окончателно противоинфлационните мерки ще бъдат обявени следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!