Народното събрание ще направи втори опит да състави комисии

Ружа Райчева 27 октомври 2022 в 07:00 1104 0

Пленарната зала

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Пленарната зала

Народното събрание ще направи втори опит да избере съставите на постоянните парламентарни комисии. Вчера депутатите решиха да оставят за днес избора на останалите, защото политическите сили не са се разбрали за това кой колко зам.-председателски места ще получи.  

Пет от седемте партии в парламента няма да имат зам.-председатели в комисиите - само ГЕРБ и "Продължаваме промяната" ще имат във всяка. По време на вчерашното заседание стана ясно, че е липсвал диалог между политическите лидери относно разпределението постовете в комисите. 

Нов блокаж на парламента: Депутатите не могат да се разберат за комисиите

Все пак народните представители успяха да съставят най-ключовата комисия в парламента - бюджетната. Оглави я Петър Чобанов от ДПС. След избора му депутатите отложиха гласуването на съставите на останалите комисии. Единствено от "Продължаваме промяната" и от БСП настояваха това да се случи в рамките на вчерашния ден. 

Вчера бе прието и проекторешение, внесено от ГЕРБ, според което правната комисия се разделя на две: Комисия по конституционни въпроси и Комисия по правни въпроси.

Обрат - ГЕРБ поиска да работи с ДБ в нова конституционна комисия

Това бе изненадващо, защото именно ГЕРБ се противопоставиха на инициативата на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов в предходното Народно събрание за създаването на такава комисия. Тогава лидерът на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова дори поиска лично извинение от Иванов, за да започнат от ГЕРБ да работят с него за конституционна реформа. 

Беше решено Комисията по правни въпроси да се съставя на паритетен принцип - по двама от парламентарна група, а Комисията по конституционни въпроси на пропорционален - според броя мандати на парламентарна група. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews