Нов блокаж на парламента: Депутатите не могат да се разберат за комисиите

Парламентът успя да състави само финансовата комисия, ще я оглави Петър Чобанов от ДПС

Ружа Райчева 26 октомври 2022 в 15:24 4780 0

Депутати в пленарната зала се държат за главата

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Депутати в пленарната зала се държат за главата

След като в продължение на три дни депутатите не можеха да изберат председател на Народното събрание, сега те са отново в същата ситуация - този път заради редовните парламентарни комисии. Днес депутатите успяха да изберат състава само на финансовата комисия и след това решиха да прекратят заседанието и да продължат утре с избора на останалите комисии. 

От 225 гласували, 150 бяха "за", "против" - 73, а "въздържал се" гласуваха двама. От групата на "Продължаваме промяната" и на БСП бяха "против", от ДБ имаше 3 "против" и 1 "въздържал се". Другият "въздържал се" от гласуване е от групата на ДПС. 

Комисията по бюджет и финанси ще се състои от 23 народни представители: 6 от ГЕРБ, 5 от "Продължаваме промяната" (ПП), 4 от ДПС, 3 от "Възраждане", 2 от БСП, 2 от "Демократична България" (ДБ) и 1 от "Български възход" (БВ). Председател ще бъде бившият финансов министър Петър Чобанов. Зам.-председатели ще бъдат Кирил Ананиев (ГЕРБ), Венко Сабрутев (ПП), Румен Гечев (БСП), Владислав Панев (ДБ). 

След като финансовата комисия бе съставена, Румен Йончев (БВ) предложи точката с избора на съставите на комисии да остане за утрешния ден, защото все още не е постигнато разбиране между политическите сили за това кой колко зам.-председателски места ще получи. Андрей Гюров (ПП) направи обратното предложение - заседанието да продължи до приключване на избора на комисии. 

На свой ред лидерът на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова предложи да се гласува само съставът на социалната комисия, освен този на финансовата, защото още имало неизяснени детайли около състава на останалите 23 парламентарни комисии. 

"Апелирам отново в консенсус да решим зам.-председателските места, извън финансовата и социалната комисия, там няма спор. Това според мен е най-разумно в противен случай, г-н председател, ще подкрепя предложението на БВ", каза тя. 

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев ѝ отвърна, че българските граждани не са избрали народните представители, за да се прибират вкъщи в три часа. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че няма да си служи "с такива популистки лозунги" като Василев. Тя разкритикува думите на Атанасова и каза, че не може да казва едно на председателски съвет, а после в пленарната зала - друго. По думите ѝ преди минути на председателски съвет е било постигнато разбиране по въпроса за състава на комисиите. 

Тук в дебата се включи съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който отговори на Нинова, че говори за някакъв разговор, в който от ДБ не са участвали. "Това ние да вкараме тук едни комисии, за които не сме се разбрали, е начинът те да не проработят", смята той. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов подкрепи предложението на Йончев и каза, че позициите на зам.-председателите трябва да се обсъдят на председателски съвет от петте партии, които няма да имат такива във всяка комисия. 

В крайна сметка депутатите решиха да оставят избора на съставите на останалите 24 комисии като точка първа за утре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови