Над 1 милион българи са посетили Гърция само през тази година

OFFNews 01 август 2016 в 21:11 5397 6

Снимка president.bg

Засилване на сътрудничеството между България и Гърция в областта на енергетиката, транспортната инфраструктура, търговско-инвестиционните отношения, отбраната, както и миграцията и актуални международни въпроси обсъдиха президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят Алексис Ципрас.

Държавният глава прие на „Дондуков“ 2 гръцкия премиер, който е на посещение у нас за участие в съвместно заседание на правителствата на двете страни. Визитата е първа на гръцкия премиер в държава от региона.

Гърция продължава да бъде основен стратегически икономически партньор и инвеститор за България, като за периода 1996-2014 г. заема трето място по обем на инвестициите у нас след Холандия и Австрия. Над 1 милион български граждани са посетили южната ни съседка само през тази година, стана ясно по време на срещата.

Сътрудничеството между България и Гърция може да се превърне в модел за Балканите, както са Германия и Франция за Европа, а двете страни имат потенциал да бъдат локомотив за развитието на целия регион, единодушни са президентът Росен Плевнелиев и премиерът Алексис Ципрас.

Плевнелиев и Ципрас оцениха високо постигнатите договорености между правителствата на България и Гърция.

Сред тях е ускоряване на работата по газовия интерконектор (IGB), който ще осигури реална диверсификация на източниците на природен газ за региона и за Европа.

България ще участва и в реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен газ в гръцкия град Александруполис.

Двете страни се договориха да работят също така за изграждането на скоростна ж.п. връзка между пристанищата на Александруполис и Бургас.

В условията на актуалните предизвикателства, свързани с миграцията и борбата с тероризма, синхронът и сътрудничеството между България и Гърция са от стратегическо значение не само за региона, но и за цяла Европа, беше подчертано по време на разговора.

Президентът Плевнелиев и премиерът Ципрас посочиха, че контактите между двата народа трябва да бъдат насърчавани, защото „икономиката следва хората, а не хората икономиката“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

6

El Commandante

02.08 2016 в 08:14

Роско е толкова неадекватен жалния, че и с Путин да се ръкува, пак с тая дебилна усмивка ше е, аре да идват изборите да потъва в забвение тоя миндил...

13277

2

66

01.08 2016 в 22:15

по-здрави на туристката министърка

21668

1

Руслан

01.08 2016 в 22:14

защото „икономиката следва хората, а не хората икономиката“.
Дали?
 
X

Да помогнем на украинските деца!