МВР иска още пари, иначе съкращава 500 души догодина

Юлиан Христов 04 декември 2014 в 17:49 7931 12

Бюджетът за 2015 година на МВР няма да досигне за 500 души, което вероятно ще доведе до освобождаването им.

На заседание на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност зам. вътрешният министър Цвятко Георгиев обясни, че бюджетът за МВР за следващата година е с 84 млн. лв. по-малък от това, което ведомството е поискало. Заложените разходи за 48 хил. души, работещи в МВР - полицаи и администрация, са 936 млн. лв. Капиталовите разходи са едва 12 млн. лв., а в графата "Други" са заложени 870 млн. лв. 

Въпреки несъгласието с бюджета, депутатите от вътрешната комисия го приеха с 10 гласа "за", 5 "против" и един въздържал се. 

Шефът на комисията Атанас Атанасов определи бюджета като "напрегнат". Според него разходите за персонал за първи път достигат 90%. Той смята, че е необходима оптимизация на администрацията. 

В сряда вътрешният министър направи предложение, според което новоназначените служители в администрацията на МВР, да бъдат назначавани по закона за държавния служител. Така те ще бъдат лишени от привилегиите, които получават всички служители на МВР - ранно пенсиониране и получаване на до 20 работни заплати при пенсиониране.

"МВР има нужда от реформи, а не да се прожектират филмчета в стил "МВР пикчърс", обясни Атанасов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!