Quantcast

Митов очаква Турция да реши дали посланик Гьокче допринася за двустранните отношения

Юлиан Христов Последна промяна на 11 март 2016 в 12:12 2840 2

Митов очаква Турция да реши дали посланик Гьокче допринася за двустранните отношения

Външният министър Даниел Митов е оставил на турския си колега да прецени дали посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче дали допринася за двустранните отношения. Това стана ясно от думите на Митов по време на петъчния парламентарен контрол. Министърът отговори на въпроси на депутатите Велизар Енчев и Станислав Станилов. Двамата поставиха въпроси, свързани с мерките, които Министерството на външните работи (МВнР) е предприело по отношение на турските дипломати у нас. През февруари МВнР обяви за персона нон грата Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Турция в Бургас.

Независимият депутат Велизар Енчев предложи на Митов да предприеме мерки като например снижаване на нивото на контактите на официалните български институции с посланик Гьокче. Енчев попита дали няма да бъдат приложени подобни мерки и към посланика на Турция. "Ние имаме инструментариума, но не винаги дипломацията може да е толкова публична, колкото бихме желали. Вие го знаете и го артикулирахте правилно", отговори Митов. 

"Недопустимо е да се оказва натиск върху български народни представители и да им внушават определено поведение", каза Станислав Станилов от "Атака". 

Митов обясни, че обявяването за персона нон грата не е наказателна, която се налага автоматично при нарушение на дипломатическите конвенции. "Това следва да се обмисли и с други мерки според казуса и с оглед двустранните отношения с Турция, които имат дълга история. Нашите народи са съседи от векове и съзнават важността на добросъседството. Отношенията ни имат здрава и стабилна основа", обясни Митов.

Той каза, че не може да скрие, че двустранните отношения "бяха накърнени от събитията около Коледа". „МВнР предприе мерки и направи всичко възможно да предотврати разрастване на конфликта. Информирам ви, че съм призовал по съответния начин да се направи необходимото за да се преодолее това възприятие, което българското общество си е изградило вероятно основателно", каза още Митов.

Велизар Енчев репликира, че въпреки че е доволен от отговора на министъра, усетил отношение като "статут на Източна Румелия спрямо Турция". "Трябва много по-силно да изразяваме националното си достойнство при публична намеса на една съседна страна. Вие представяте ли се г-жа Надежда Нейнски да си позволи в Бурса да агитира българските граждани за кого да гласуват", каза независимият депутат. Според него оставането на Гьокче на поста му е унижение за "нашето национално достойнство". За това той предложи снижаване на нивото на контактите на институциите с турското посолство, което автоматично би принудило турската страна да изтегли посланика си доброволно. 

"Вие сте човек дипломат, вие знаете прекрасно как да преведете казаното от мен и какво би трябвало да следва и вие го артикулирахте. Ще кажа в допълнение само следното - ако една държава установи намеса във вътрешните си работи, има всички инструменти да се справи с тази намеса без да се налагат крайни мерки", коментира той. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.03 2016 в 14:59

Внимание!!!
Това е русофилистично комунистическо митинг-шествие.

11.03 2016 в 14:15

МИТИНГ- ШЕСТВИЕ
„СТОП на агресията на турция“
На 15 март 2016 (вторник) от 18 часа

Сборен пункт: Паметника на Патриарх Евтимий (Попа)
Шествие до посолството на турция на бул. „Васил Левски“ 80

турция ислямизира България съзнателно като вкарват служители на техните тайни служби за да извършват подривна дейност и нелегални имигранти с цел подмяна на българското население.турция е основен организатор и разпределителен център за вкарване на нелегални от Близкия изток, Африка и Азия в България и Европейските държави;турската политика винаги е била и продължава да бъде престъпна, терористична, целяща възстановяване на османската империя. Цел, която открито демонстрират;турция води война срещу Сирия и Ирак, а към България, Русия, Армения и Гърция водят агресивна политика.ТУРЦИЯ Е НЕЛОЯЛЕН, НЕПРЕДСКАЗУЕМ И ОПАСЕН СЪСЕД!Лакеите от колониалното правителство и президентство в България мълчат, но Българският народ категорично заявява своята достойна позиция за спиране на тероризма и агресивната турска политика!

Незабавно отзоваване на турския посланик от България!

ЗАЕДНО ДА СПРЕМ ТУРСКАТА АГРЕСИЯ!

Гражданска инициатива
ЗА СУВЕРЕНИТЕТ на БЪЛГАРИЯ и ДЪРЖАВИТЕ по СВЕѢТА
[email protected]