Митов очаква Турция да реши дали посланик Гьокче допринася за двустранните отношения

Юлиан Христов 11 март 2016 в 12:12 3521 2

Митов очаква Турция да реши дали посланик Гьокче допринася за двустранните отношения

Външният министър Даниел Митов е оставил на турския си колега да прецени дали посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче дали допринася за двустранните отношения. Това стана ясно от думите на Митов по време на петъчния парламентарен контрол. Министърът отговори на въпроси на депутатите Велизар Енчев и Станислав Станилов. Двамата поставиха въпроси, свързани с мерките, които Министерството на външните работи (МВнР) е предприело по отношение на турските дипломати у нас. През февруари МВнР обяви за персона нон грата Угур Емироглу, аташе в Генералното консулство на Турция в Бургас.

Независимият депутат Велизар Енчев предложи на Митов да предприеме мерки като например снижаване на нивото на контактите на официалните български институции с посланик Гьокче. Енчев попита дали няма да бъдат приложени подобни мерки и към посланика на Турция. "Ние имаме инструментариума, но не винаги дипломацията може да е толкова публична, колкото бихме желали. Вие го знаете и го артикулирахте правилно", отговори Митов. 

"Недопустимо е да се оказва натиск върху български народни представители и да им внушават определено поведение", каза Станислав Станилов от "Атака". 

Митов обясни, че обявяването за персона нон грата не е наказателна, която се налага автоматично при нарушение на дипломатическите конвенции. "Това следва да се обмисли и с други мерки според казуса и с оглед двустранните отношения с Турция, които имат дълга история. Нашите народи са съседи от векове и съзнават важността на добросъседството. Отношенията ни имат здрава и стабилна основа", обясни Митов.

Той каза, че не може да скрие, че двустранните отношения "бяха накърнени от събитията около Коледа". „МВнР предприе мерки и направи всичко възможно да предотврати разрастване на конфликта. Информирам ви, че съм призовал по съответния начин да се направи необходимото за да се преодолее това възприятие, което българското общество си е изградило вероятно основателно", каза още Митов.

Велизар Енчев репликира, че въпреки че е доволен от отговора на министъра, усетил отношение като "статут на Източна Румелия спрямо Турция". "Трябва много по-силно да изразяваме националното си достойнство при публична намеса на една съседна страна. Вие представяте ли се г-жа Надежда Нейнски да си позволи в Бурса да агитира българските граждани за кого да гласуват", каза независимият депутат. Според него оставането на Гьокче на поста му е унижение за "нашето национално достойнство". За това той предложи снижаване на нивото на контактите на институциите с турското посолство, което автоматично би принудило турската страна да изтегли посланика си доброволно. 

"Вие сте човек дипломат, вие знаете прекрасно как да преведете казаното от мен и какво би трябвало да следва и вие го артикулирахте. Ще кажа в допълнение само следното - ако една държава установи намеса във вътрешните си работи, има всички инструменти да се справи с тази намеса без да се налагат крайни мерки", коментира той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!