Митов: Готови сме да помогнем на Франция, но не знаем как

ОFFNews 19 ноември 2015 в 11:49 4205 14

Българският външен министър обяви, че страната ни е в готовност да помага на Франция, но той все още не знаел как.

"Заставаме зад Франция в този тежък момент, солидарни сме и сме готови да помогнем според възможностите си с каквото трябва. Никой не може да каже още от сега с какво бихме били полезни, провеждат се операции по залавяне и елиминиране на терористични клетки. Дори и само с информация можем да сме полезни", каза той.

Досега никой не е искал съдействие от България за действия срещу Ислямска държава, каза министърът и побърза да уточни, че за момента не може да става и дума за участие на България във военните действия в Сирия.

Той повтори тезата си, че няма как ситуацията в Сирия да бъде овладяна без намесата на сухопътни войски.

Той отрече, че страната ни ще иска отпадане на санкциите срещу Русия.

"Русия има своята роля в усилията за стабилизиране на Сирия, но, в същото време, аз съм казвал много пъти, че не може да се поставя като предварително условие оставането на Башар Асад на власт. Не трябва да се действа сепаративно, както започна Русия, сега има усилия да се работи по-координирано", каза Митов.

По отношение на появила се информация, че във Франция са открити български автомати, той каза, че тези автомати са били произведени 80-те години.

Тази теза беше повторена и от военния министър Николай Ненчев. Той увери, че ще бъде извършена проверка, но дори да се предположи, че са произведени у нас, не можем да носим отговорност за тях.

Той беше категоричен, че ако Франция поиска помощ от България, бихме могли да окажем подкрепа в много различни сфери.

От БСП заявиха, че са поискали съвместно заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика, за да бъдат изслушан Ненчев и Митов по темата за борбата с Ислямска държава и участието на страната ни в нея.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!