Масларова: Бонусът от 50 лв. за всички пенсионери е несправедлив

Минималната пенсия може и да е 1000 лв., но ако се повиши и максималният осигурителен праг, заяви бившият социален министър.

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2020 в 09:13 3454 2

Снимка Архив

Всички пенсии трябва да бъдат преизчислени. Администрирането на нещата по политически причини е несправедливо. Няма нищо лошо минималната пения да стане и 500 лв., и 1000 лв., но тогава, когато другите пенсии се придвижат нагоре с аналогичния процент. 

Това заяви бившият социален министър Емилия Масларова по бТВ. По думите ѝ е крайно несправедливо максималният осигурителен праг да не се повишава. 

По думите й изкуственото увеличаване на минималната пенсия обижда хората с дългогодишен трудов стаж. Хора, работили 35-40 години ще получат 350-400 лв., а хора, които нямат почти никакъв принос в осигурителната система – 300. Това демотивира, коментира Масларова. Според нея най-справедливият подход е преизчисляване на всички пенсии с новите осигурителни прагове. 

"Трябва да извадим всички социални плащания от Пенсионната система. Това, което правим с минималната пенсия сега,  е социално плащане. Тоест, ти имаш принос в системата със 160 лв. – това трябва да получиш от тази система", коментира още тя.

Бившият социален министър уточни, че в момента се работи на парче, по политически причини. Тя беше категорична, че бонусът от 50 лв. за всички пенсионери също не е справедлив. "Това са над 1 млрд. лв. Трябва да се оценява – на кого да дадеш. Това е помощ, нека не бъркаме пенсионната система, колкото повече пипаме в нея, толкова повече демотивираме младите хора. Казват си, че няма смисъл да се осигуряват на максималния праг", заяви бившият социален министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7630

2

kokoten

20.10 2020 в 13:51

...и аз не съм съгласен,от 30 години се осигурявам на максимума и сега какво,боклуци като "гоуемио"дето са внисали стотинки в системата ще получават само два пъти по-малко от мен...не е честно,а дали боклук го казва или не,няма значение...заради такива простотии Мутрата го загази....

2100

1

гоуемио

20.10 2020 в 11:00

Поредният ченгесаро-комунистически боклук, скимтящ за справедливост!!!
Отврат!!!