Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Майчинството от 410 дни трябва да остане, смята зам. социалният министър

OFFNews 11 ноември 2018 в 15:22 4023 1

Майчинството от 410 дни трябва да остане, смята зам. социалният министър

Майчинството от 410 дни в България не трябва да се намалява, както настоява бизнесът. Това е мнението на зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Пред журналисти тя коментира решението на Европейския съд, че този отпуск в Румъния трябва да отпадне, съобщава БНР.

Русинова обясни, че се очакват указания от Европейската комисия по казуса с ползването на двата месеца платен отпуск след връщането на работа на майките от майчинство. 

Около хиляда жени са се върнали на работа в рамките на първата година на детето по този стимул от началото на годината, каза Русинова. Тя призова бизнеса да помогне на жените да съчетават семейния с трудовия живот. Относно искането на работодателите за намаляване на платеното майчинство, Русинова коментира, че извоюваното право е право. Според нея няма директна връзка между демографска криза, период на майчинство и раждаемост. Тя смята, че при подобни искания трябва да се отчете и това, че в големите градове има недостиг на места в детските градини.

Зам.-министърът коментира, че правителството е пробвало няколко пъти да стимулира работодателите да организират детски кътове, градини и ясли на местоработата, но няма голям интерес от това.

Русинова подчерта, че политиката, която се води в момента, а и трябва да се води занапред, е за стимули майките да се връщат по-рано на работа, а не чрез наказания да се постига това. Стимулите са в конкретни текстове като разпоредбите в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност майките, които са се върнали по-рано на работа, да получават половината от майчинството към заплатата си.

Друг стимулиращ ефект има и схемата по ОПРЧР "Родители в заетост" за осигуряване на детегледач. Гъвкавото работно време също се ползва в администрацията, коментира Русинова и допълни, че там сигурно 90 процента от служителите ползват тази възможност. Обяснението е, че в администрацията са заети предимно жени.

Фирмите обаче, поради различни причини, не се възползват от законодателните възможности за гъвкаво работно време, както и от проектните възможности за създаване на детски градини и детски ясли към предприятията. В същото време имат желание майките да се връщат по-рано на работа.

Замразяването на парите за втората година майчинство в проекта на бюджет за следващата година също е стъпка в посока стимулиране на жените да се връщат по-рано на пазара на труда, коментира Русинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12032

1

Киро Горския

11.11 2018 в 18:22

Това е ужасно дълго майчинство! Детето така или иначе трябва да тръгне на ясла на 1 година или по-рано. За 410 дни една жена губи ориентация какво е работила и и трябва много дълъг период на адаптация. Ако има 2 деца това са над 4 години, в които не е работила нищо. Не е честно спрямо колегите и работодател.