Работодателите поискаха при майчинство да не се начислява платен годишен отпуск

OFFNews 16 октомври 2018 в 19:55 4034 0

В писмо до вицепремиера Валери Симеонов и до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков Асоциацията на организациите на българските работодатели настоява при майчинство да не се начислява платен годишен отпуск.

"Настояваме да бъдат предприети действия за съответните изменения на Кодекса на труда, като времето на отпуск, през който не е полаган труд по причини, които не са извън волята на работника и служителя, да не се взема в предвид при изчисляване на полагаемия се платен годишен отпуск и изплащане на обезщетения при прекратяване на трудовото правоотношение, като визираме основно родителския отпуск (всички текстове за отглеждане на дете до 8-годишна възраст). Считаме, че този въпрос следва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми." - пишат от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР).

В момента за времето на отпуск по майчинство се начислява и редовен платен годишен отпуск. 

Работодателите аргументират позицията си с решение на Съда на ЕС, съгласно което периодът на родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд.

Според АОБР този въпрос трябва да бъде оставен в полето на колективното трудово договаряне, а не да бъде уреден с императивни норми.

"Съгласно чл. 9, ал. 2 на Кодекса за социално осигуряване, за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете, на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност, за отпуск за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст. Резонно, за времето на ползване на тези отпуски, работникът и служителят получава обезщетение от държавното обществено осигуряване, а не трудово възнаграждение, тъй като не полага труд. Няма никаква причина, този период да се взема предвид, при изчисляване на размера на полагаемия се платен годишен отпуск, който има съвсем друго предназначение, а именно – възстановяване на работника и служителя от положения при работодател труд." - твърдят още от  Асоциацията на организациите на българските работодатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови