Маджистрели: ЕП не може да вдигне пенсиите, трябва да се справим с корупцията

OFFNews 24 май 2019 в 07:27 2076 0

По време на предизборната кампания се срещнахме с хората в Бовеград, Бяла Слатина, Шумен, Варна, Добрич, Велико Търново, Пловдив, Враца, Перник...Навсякъде - при разговорите с хората разбрах, че основният проблем, който ги тревожи, са ниските заплати и пенсии. 

Това заяви Венета Маджистрели, водач на листата на Глас Народен за евровота в неделя при онлайн закриването на кампанията. Това прекрасно го знаят и големите партии, но продължаваха да лъжат хората за европейска минимална работна заплата, за пенсии, доходи. 

Истината е, че нито ЕП, нито ЕК могат да направят, така че пенсиите да бъдат увеличени. Що се отнася до минималната европейска работна заплата, то тя не може да бъде повишена от ЕП, защото така ще се наруши конкурентноспособността на българската икономика, може да доведе дори до загуба на работни места и още повече навлизане в сивия сектор на икономиката. Това директно води до неплащане на осигуровки и именно от там идва неравенството. 

Проблем № 2, който притеснява българските и европейсите граждани, е корупцията. Глас Народен смятаме, че новообразуваната европейска прокуратура може да помогне за справянето с този проблем, но работата на тази прокуратура по темата корупция ще обхваща само еврофондовете, а изцяло корупцията в България. Тоест тя не може да е тотална панацея, за това българското правителство трябва да работи на местно ниво доста по-сериозно. 

Единственият начин да направим икономиката работеща и съответно да се даде възможност и на малки и средни предприятия, както и на други организации да работят спокойно, е справянето с корупцията, защото тя изяжда доходите на хората, каза още Маджистрели. 

Според Светьо Витков, лидер на ПП Глас Народен, тази предизборна кампания премина в темите за апартментгейт, къщи за гости, роми. Общо взето в дебатите, в които взеха участие лидерите на партиите, се говореше предимно по национални теми, а не по такива, които касаят Европа. Тук визирам ДБ и Радан Кънев, Воля и Веселин Марешки, обясни той. 

Според Маджистрели никой не е искал да говори за конкретни реформи и начини за справяне с проблемите на България в качеството й на пълноправен член на ЕС. Предлагат се пожелателни промени, които звучат красиво, а истината е, че всеки евродепутат, който и да е той, български или друг, няма право на законодателна инициатива. Той не може да предлага нищо от името на гражданите. Именно за това една от основните точки в програмата на Глас Народен е законодателна инициатива за европейския парламент и най-вече - осветляване на всички процеси в ЕП. В момента всички закони, директиви, регулации се пишат от Европейската комисия, където европейските депутати само променят или допълват текстове, след което Съвета на ЕС окончателно ги променя и приема. 

Венета Маджистрели допълни, че Глас Народен е била първата партия, която в средата на март е предложила законодателна инициатива на ЕП.

Много медии цитираха Манфред Вебер при посещението му в България, като посочиха, че той ще работи за влизането на България в Шенген. Това е една манипулация от страна на медиите и обяснява защо – г-н Манфред Вебер е водещ кандидат за председател на Еврапейската комисия. Както знаете на България и на Румъния им беше отказано през 2011 г. да се присъединят към Шенген. И държавите, които тогава бяха против, бяха Финландия и Холандия.
И това беше гласувано в Съвета на Европейския съюз от отделните министри на държавите, т.е на държавно ниво, не на ниво комисия.

Вторият отказ на България, когато ставаше дума за въздух и вода, не за сухопътните граници, беше през март 2012 г. продължи опозицията от Германия, Финландия, Холандия. А г-н Вебер е от Германия. И питаме няма ли конфликт на интереси – срещу Германия ли ще работи, ще лобира ли като шеф на ЕК, не се ли избира този шеф, за да работи за всички държави?

Венета Маджистрели подчерта, че много ясно и точно и Холандия и Финландия са заявили, че корупцията и организираната престъпност е това, което ги тревожи, и заради което са против България да се присъедини към Шенген, дори страната ни да е изпълнила формалните условия. 

Евроизбори 2019

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови