Кунева: В Европа решенията се взимат опасно бавно

OFFNews 21 ноември 2015 в 09:04 3353 2

Снимка БГНЕС

Вицепремиерът Меглена Кунева

В Европа в момента има опасно бавно взимане на решения. Такъв пример е членството на България и Румъния в Шенген. Години не може да се реши, а днес когато има голяма криза, се изпозлват същите аргументи, с които ние убеждаваме партньорите си.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по радио "Фокус" по повод решението на Съвет "Правосъдие и вътрешен ред" да бъде затегнат контрола по външните европейски граници като България и Румъния бъдат третирани като де факто членки на Шенген.

Още когато стана атентатът в "Шарли Ебдо", аз говорих с френските си колеги и ги убедих, че България е част от решението, но бяха необходими десет месеца, за да стигнем отново до разбирането, че страната ни е външна граница на ЕС и няма как да бъде извън Шенген, каза още тя.

Вицепремиерът беше категорична, че в настоящия момент е необходимо обединение на нацията около важните цели и посочи като такава борбата с корупцията. Не е възможно, ако нямаме ясни действия и не покажем единство в Народното събрание, да смятаме, че сме сигурна страна. Корупцията дава възможност да се пробие сигурността на една страна през подкуп и всички, дори държави като Швеция, затягат антикорупционните си законни, посочи Кунева и даде за трафика на мигранти като пример за корупция.

Сред мерките, които България трябва да вземе на национални ниво Кунева посочи още сигурността на интернет пространството и яснота кои са слабите места в сигурността, които да се адресират.

Вицепремиерът беше категорична, че тероризмът няма етнос и религия, той е враг на цивилизацията. По думите й допускането на езика на омразата е точно това, което искат есктремистите. Всяко едно изказване, особено ако то удря по чувства като вяра и етническа принадлежност, може да насочи неутралните към радикализма, посочи тя. Според нея е необходима много системна работа срещу гетоизацията и изкореняването на причините за социална изолация, която често води до радикализъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!