Крум Зарков: Не изпуснах нито дума от дебата за Конституцията, но не мога да кажа какво ще се промени

OFFNews 06 октомври 2023 в 18:46 1939 0

Крум Зарков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Крум Зарков

Признавам, че е много сложно да се разбере, въпреки че се опитах да не изпусна нито дума от почти 9-часовия дебат в пленарна зала. Промените в основния закон на страната са много важни. Страхувам се обаче, че не мога да кажа какво точно ще се промени в Конституцията на България.

Това заяви пред бТВ бившият служебен министър на правосъдието и настоящ съветник на президента по правни въпроси Крум Зарков.

След 8-часов дебат проектозаконът за изменение и допълнение на Конституцията, внесен от ДПС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС, събра 161 гласа "за". Те не са достатъчни за бързото прокарване на текстовете, но пък стигат за т.нар. "бавна писта", при която реформата може отново са бъде разгледана с изисквано по-малко мнозинство от 160 гласа, но след минимум два месеца. Съвсем очаквано групите на "Възраждане", ИТН и БСП гласуваха с "против" - общо 57 гласа.

Зарков обясни, че бавната писта е бавна не само между първо и второ четене.

"Ако човек разгледа добросъвестно конституцията на България, ще види, че онези, които са я писали и гласували преди време, са предвидили тя да бъде променена с подкрепата на три четвърти от депутатските гласове. Това може и да стане с две трети, като се компенсира с времето – не само между първо и второ четене, а и между втори и трето", поясни той.

Според бившият правосъден министър подкрепата за конституционните промени е твърде крехка, защото проектозаконът е минал с един глас повече от необходимото, за да продължи процедурата.

"Освен това тук става дума за гласуване анблок – от националния празник през промените във ВСС и стигайки до служебните правителства", каза още той.

Зарков коментира, че през деня са били направени много заявки за промени и преразглеждане на определени текстове. Бившият министър е категоричен, че по ред причини към момента не може да се каже със сигурност как ще изглежда основния закон на държавата, след като "сглобката мине през него".

Той припомни, че от 1991 г. насам това е шестата поправка на Конституцията, като в предходните пет пъти това е ставало със значително по-голямо мнозинство. 

Зарков допълни още, че фиксирането на окончателното гласуване в средата на декември е противоречиво и "ще направи това цялото упражнение противоконституционно".

"Разбирам желанието на някои хора да се запишат под промените в основния закон на държавата, но е възможно това да стане за сметка на спазването на текстовете, записани в него", каза той. 

Бившият министър коментира и предложената промяна народни представители, министри, президент да са хора с двойно гражданство. Според него изискването за само българско гражданство е традиционно установено и трябва да остане. Зарков определи неприемливо премиерът или президентът на България да е с двойно гражданство.

"Това, което боде очите на управляващите, е, че за страшно много хора последните служебни кабинети се справиха много по-добре от следващия редовен. Това не е заради министрите в кабинета, а заради сглобката и това, което влече след себе си", каза Крум Зарков за предложението президентът да назначава служебен премиер, но измежду трима. 

По думите на бившия министър това може да доведе до блокаж на институциите.

"Нещата явно са недомислени и имат нужда от доста сериозен прочит между първо и второ и второ и трето четене", категоричен е той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки