Калин Стоянов заминава за Словения за въздушния ни Шенген

OFFNews 10 декември 2023 в 14:13 1944 3

Калин Стоянов

Снимка БГНЕС/архив

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заминава утре за Словения, където ще вземе участие в министерската конференция на държавите от Залцбургския форум, организирана в рамките на Словенското председателство. 

На предстоящата среща в Бърдо при Кран ще бъдат обсъдени актуални теми от дневния ред на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“: функционирането на Шенгенското пространство и борбата с каналджийството.

В рамките на форума се очаква министър Стоянов да проведе двустранни срещи с министрите на вътрешните работи на Австрия и Румъния в търсене на политическо съгласие относно приемането на България и Румъния в Шенген. 

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния, стана ясно по-рано днес. Границите могат да бъдат премахнати за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген.

Залцбургският форум (ЗФ) е неформална инициатива за сътрудничество в областта на сигурността, създадена през 2001 г. по идея на Австрия. Понастоящем във форума участват девет държави от Централна и Източна Европа - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

3

Far Rider

07.01 2024 в 10:46

Мамин Калинчо го пратете в Патагония да преговаря и да обясни как полицията не бие. Още важи онзи виц от времето на Бай Тошо. Когато попитали един циганин защо излиза целия насинен от РПУ-то той казал, че милицията го била. Но, дежурния казал, че днесшната милиция не бие. Циганън казал: днешната - не. Обаче снощната!

9347

2

Анализи

10.12 2023 в 18:05

Искаме пълен Шенген. Не трябва да се съгласяваме на въздушен, а на пълен. Австрия очевидно е под някакъв натиск от сила за който не знаем, но трябва да й го заявим.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика