Кабинетът одобри четири разрешения за проучване на подземни богатства

OFFNews 26 април 2017 в 13:11 2307 0

Правителството одобри издаването на четири разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства.

„Гекон“ ЕООД ще търси и проучва метални полезни изкопаеми в площта „Голеш“, разположена на територията на общините Годеч, Драгоман и Своге. Разрешението се предоставя за три години, като дружеството ще вложи минимум 420 000 евро в геологопроучвателните дейности, съобщават от правителствената пресслужба.

За срок от една година проучвания за добив на строителни материали ще осъществяват „Пътища” АД и „Интерпром” ЕООД. Те ще разработват съответно площите „Попова могила“ край с. Поляците, община Дългопол, и „Кладенеца” в землищата на селата Караново и Пирне, община Айтос. В проучвателните дейности дружествата ще вложат минимум 83 000 лв. и 47 150 лв.

Също за една година „Хемус-М“ АД ще проучва скалнооблицовъчни материали в площта „Мариет“, разположена в землищата на с. Горна Кремена и с. Кален, община Мездра. Минималният размер на инвестициите, които ще бъдат направени в проучвателните дейности, е 29 700 лв.

Търсенето и проучването ще се осъществява за сметка на четирите дружества, като те имат задължение да изпълнява изискванията, свързани с опазване на околната среда, защитените със закон територии и обекти, националната сигурност, отбраната на страната и обществения ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови