Изпитите за книжка ще са в шумоизолирани кабини

OFFNews 18 май 2016 в 12:24 2702 0

Изпитите за книжка ще са в шумоизолирани кабини

Нови правила за провеждане на изпитите за шофьорска книжка предлагат от Транспортното министерство. С промени в наредбата за провеждане на изпитите се предлагат мерки за пресичане на порочните и корупционни практики в Автомобилна администрация, чийто директор беше арестуван при акция на ГДБОП и ДАНС в края на март по сигнали за изнудване на превозвачески фирми, взимане на подкупи за издаване на превозвачески лицензи и фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити, както и издаване на фалшиви книжки.

Според новите правила занапред теоретичните изпити ще се провеждат само в кабинети на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. Към настоящия момент теоретичните изпити се провеждат предимно в кабинети на учебните центрове, получили разрешения за обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство.

Въвежда се изискване работните места на изпитваните да бъдат изолирани едно от друго, така че да нямат физически или визуален контакт помежду си. Също така се предвижда забрана кандидат-шофьорите да ползват електронни устройства (освен таблетите за провеждане на изпита) в кабинета за изпит, както и да ги държат у себе си.

Изпитваните лица ще бъдат проверявани с техническо устройство за наличието на електронни устройства у тях преди да заемат местата си в изпитния кабинет.

Според Транспортното министерство тези мерки би трябвало да спрат порочните практики за манипулиране на резултатите от изпитите, при които се използват слушалки и камери за подсказване. Друга практика, срещу която са насочени мерките, е явяване на друго лице с фалшива лична карта, която съдържа данните на записания кандидат и размяна на таблетите, всеки от които съдържа тест, предназначен за решаване от другия кандидат. Очаква се така да бъде спряно и подсказването от друг кандидат-шофьор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови