Издърпаха килимчето под ГЕРБ и ДПС: Утре в парламента няма да има кворум

ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП отказват да се явят на извънредното заседание на Народното събрание

Ружа Райчева 26 октомври 2023 в 17:15 8007 2

Пленарната зала в стария Партиен дом

Снимка БГНЕС/Архив

Пленарната зала в стария Партиен дом

И БСП се присъединиха към "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане", като обявиха, че утре няма да се явят на извънредното заседание на Народното събрание. 

Заседанието е насрочено за 12 часа по искане на ГЕРБ и ДПС. Освен да се преодолее президентското вето за последните промени в Закона за енергетиката, ГЕРБ и ДПС искат да се приеме механизъм за взимане на пари за компенсации за цените на горивата от свръхпечалбите на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас".

Парламентарните групи на ПП-ДБ и "Възраждане" вече обявиха, че няма да присъстват на утрешното заседание. Основният им аргумент е, че така целенасочено се отклонява вниманието от местния вот на 29 октомври.

Днес съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че има "консолидация между ГЕРБ и ДПС като една политическа формация". На свой ред от "Възраждане" подкрепят президентсткото вето и са съгласни с тезата, че заради приетите законови промени цените на тока ще скочат. Те призоваха БСП и "Има такъв народ" (ИТН) да не се явяват на заседанието, така че кворумът да пропадне.

По-късно днес Корнелия Нинова обяви, че БСП няма да влязат в парламента утре. "Няма да влезем, няма да направим кворума", каза лаконично тя.

За да има кворум, е нужно в пленарната зала да се регистрират над половината народни представители, тоест - 121. ГЕРБ и ДПС имат общо 105 депутати. Общият сбор депутати на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП е 123.

Дори ИТН да се регистрират в залата, общият им сбор с ГЕРБ и ДПС би бил 116 народни представители, което е недостатъчно за събирането на кворум. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

2

Moirae

26.10 2023 в 17:31

Няма ли да ни снимат с Пеевски по БиТивито. Трагедия!

345

1

Джендо Джедев

26.10 2023 в 17:20

Баце сега ще се разплаче, че ПП-ДБ играели в полза на Рашка и Лукойл... :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки