Още 2 г. ще се регулира цената на битовия ток. КЕВР вече не определя квотите на държавните електроцентрали

Народното събрание прие промени в Закона за енергетиката, с които пазарът за ток на едро окончателно се либерализира

Ружа Райчева 05 октомври 2023 в 21:15 2157 0

Снимка Архив

Въвежда се либерализация на пазара на ток на едро. Отпада задължението на КЕВР да определя квоти за производство на ток за бита от страна на държавните електроцентрали. НЕК спира да е обществен доставчик на ток. Цените за крайните битови потребители ще се регулират до 1 януари 2026 година. 

Днес депутатите гласуваха на второ четене промени в Закона за енергетиката, внесени от Министерския съвет, за либерализация на пазара на електрическа енергия на едро до края на 2023 г. при запазване за битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. Според вносителите цената на тока за бита няма да се увеличи. Дебатите и гласуванията по законопроекта отнеха 6 часа и минаха в 21 часа. 

Прекратява се ролята на Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик и се премахват квотите на производителите за регулирания пазар. Премахват се и квотите на производители за регулирания пазар.

Според опозицията енергийният сектор "се загробва"

Очаквано опозицията гласува против. Според нейните представители така ще се убие българската енергетика. Драгомир Стойнев от БСП каза, че социалистите няма да подкрепят промените, защото са вредни и ще доведат до повишение на цената на тока. Той призова министъра на енергетиката да изтегли законопроекта. По думите му се бърза, за да може Асен Василев "да си върже бюджета". Бившият енергиен министър секторът се загробва. 

Павела Митова от "Има такъв народ" го подкрепи и добави, че "когато се унищожи енергетика", не се знае как финансовият министър ще "върже бюджета". 

За малко Законът за енергетиката да остане без име

В хода на дългите дебати се стигна до куриозна ситуация. Тъй като в пленарната зала имаше малко депутати при гласуването на наименованието на закона, опозицията, която гласуваше против, взе превес. Така на първо четене наименованието на цялостния Закон за енергетиката бе отхвърлено. 

Председателят на парламента Росен Желязков призова депутатите да гласуват, защото в противен случай законът ще остане безименен. След апела му депутатите успешно приеха наименованието на закона. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки