Иван Таков: Разпиляването на умове и енергия съсипва лявото

Въпреки че избирателите три пъти ни наказаха заради разминаването между думи и дела, БСП жадува да съучаства в подмяната "леви цели с десни средства", каза Ана Пиринска, председател на Комисията по идейно и програмно развитие в БСП - София

OFFNews 21 юли 2022 в 10:24 891 0

БСП-София

Снимка БСП-София

БСП-София

Разпиляването на умове и енергия съсипва лявото. Това каза председателят на БСП - София Иван Таков по време на дискусията "Социализмът има почва у нас". Форумът беше организиран от Комисията по идейно и програмно развитие към Градския съвет на столичните социалисти с председател Ана Пиринска.

Участие в дискусията взеха известният български политолог и социолог Петър-Емил Митев, Татяна Дончева, Александър Томов, Валери Жаблянов, Петър Витанов, Лало Кирилов, Боян Балев, Юрий Асланов, Калоян Паргов, Георги Божинов, Антон Кутев, проф. Ваня Добрева, Любка Костова, Татяна Буруджиева, проф. Захари Захариев.

Модератори на дискусията бяха авторите на проекта "Политизирай това" Мирена Филипова и Николай Драганов.

"Разпиляването на умове, на сили, на енергия съсипва лявото. Крайно време е да насочим мислите и действията си в посока на събирането и концентрирането им в една цел", каза Иван Таков при откриването на дискусията.

"Зная, че в момента политическата ситуация е нестабилна, възможно е да има предсрочни парламентарни избори, но ние не бива да оставяме на заден план местния вот през есента на следващата година", допълни той.

Иван Таков апелира към присъстващите за отговорност и разум по отношение на участието в коалиции за предстоящите избори.

"Трябва внимателно да премислим кои са нашите естествени партньори в София. Тези, с които ще си помагаме и заедно ще вървим напред, каза Иван Таков. - Важно е да не участваме в безпринципни коалиции с обяснението "да спасим града". Видяхме, че това не върши работа. Целта на БСП е да участва в управлението на София след есента на 2023 година, но заедно с идейни партньори, които споделят възгледите на нашата партия, които мислят като нас, а не на всяко заседание на СОС да се опитват да събарят по някой паметник".

Ана Пиринска припомни текст от резолюцията на 50-ия Конгрес на БСП от септември 2020 г., в която пише, че "колаборацията "ляво - дясно" обезличава лявото и унищожава устоите и влиянието на левите партии сред техните традиционни избиратели - трудовите хора. Така те остават без свое политическо представителство.

"Днес, въпреки че избирателите три пъти ни наказаха заради разминаването между думи и дела, БСП жадува да съучаства в подмяната "леви цели с десни средства", заяви Ана Пиринска.

"Затова смисълът на нашата дискусия беше един - да даде начало на процес на преориентиране на БСП към изконните й програмни цели за преодоляване на капитализма. Както и към основните политически задачи на левицата сега – не просто "да участва" в едно или друго предстоящо управление, а да участва в градежа на широко взаимодействие за формирането на силна българска левица, която да даде нова перспектива за достоен живот в солидарно общество", допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови