Ивайло Мирчев: Надявам се да не се правят опити за преминаване към президентска република

OFFNews Последна промяна на 12 август 2022 в 10:05 1836 6

Ивайло Мирчев

Снимка БГНЕС/архив

В “Булгаргаз” липсва капацитет как се запазва лот на терминал за втечнен газ, каза Ивайло Мирчев

Вероятността да влезем в спирала от избори, особени при наличието на толкова кризи, е голяма. Това може да бъде използвано, за да се настрои обществото, че парламентарната демокрация не работи и трябва да преминем към президентска република. 

Това заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България” в политически коментар за предаването “Въпросите” по TV1. 

“Надявам се това да не е крайната цел, тъй като в никакъв случай не е полезно за България. Както също се надявам да има разум на предстоящите избори и той да победи. Ако се окажем в подобна конфигурация или по-тежка, ще бъде много трудно да се състави управление”, каза бившият народен представител.
Той определи като сериозна вероятността да се стигне и до нови парламентарни избори през февруари на фона на икономическата криза и очакваните високи цени на енергоносителите, както и заради възможната конфигурация в следващото Народно събрание. “Газът ще стигне, но криза ще има и тя ще е по-скоро икономическа”, добави бившият член на енергийната комисия в НС, който напомни, че се задава и рецесия. 

Ивайло Мирчев заяви, че в предишното правителство в резултат на феодализацията на министерствата не са били направени достатъчно смени в ключови компании, като ЕСО и “Булгартрансгаз”. Той разкритикува и директорът на “Булгаргаз” Людмил Йоцов, който преди дни заяви, че е приел на шега заплахата на Русия да спре газа.

“Ако някой в “Булгаргаз” си мисли, че това може да е майтап, за нас в енергийната комисия и в коалиционния съвет не беше. Бяхме притеснени. В енергийната комисия нямаше индикации, че в “Булгаргаз” приемат тези заплахи на шега или си разказват вицове. На изслушванията в НС ни уверяваха, че взимат изключително сериозни мерки за преодоляване на тази криза, въпреки че често даваха недостатъчно адекватни отговори, а понякога и арогантни”, каза той.

Според него е станало ясно, че в “Булгаргаз” липсва капацитет как се запазва лот на терминал за втечнен газ. “Това го установихме малко по-късно след всичките уверения, че всичко е наред и нещата с поръчките вървят в ритъм”, каза той. 

Ивайло Мирчев настоява, че сега не е моментът за подписване на дългосрочен договор за доставка на газ, тъй като цените са прекалено високи. Той също така смята, че при добра организация няма да има проблеми с доставки на газ за зимата, а целта е газохранилището в Чирен да бъде пълно 80-85%.
По отношение на ЕСО Мирчев сподели, че в момента са блокирани инвестиции за изграждане не енергийни мощности за над 20 гигавата. Той каза, че “Демократична България” е настоявала за смяна на ръководството на ЕСО. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-300

6

Бармалей

14.08 2022 в 18:31

г-н Мирчев,
след театралната постановка която направихте в близкото
минало, пред дверите на Догана ефенди в "Росенец", с другия храненик на "Америка за България" - Христаки
"Червеноармееца":
не знам дали ще се намери кой отново да ви повярва !
В отминалото Народно Събрание което ще е позор за България, вие гласувахте за предаването на нашите сънародници в Македония, за даването на оръжие на Украйна и изгонването на 70-те руски служители от посолството на Руската федерация у нас.
Това по безпорен начин показа вашата истинска антибългарска същност, на целокупния български народ.
Надявам се да не достигнете 4 процентовата бариера на
следващите избори, мизерници неедни . . .

630

5

wakeup

14.08 2022 в 17:59

Ooo,тези мераци не са от вчера. Какви ги говореха гнидите от ИТН - партиите са прецакана работа, нямаме нужда от тях, парламента не върши работа, искаме мажоритарен вот. Тези заигравки и в главата на Радев се въртят. Той се вижда като Путин. Услади му се властта, а онази едра кака до него с яките рамене се вижда като една Мелания. И други наливат вода в тази мелница . Затова гражданското общество трябва да е нащрек - ситуацията е напечена.

-4576

4

евроатлантик

12.08 2022 в 11:52

Важна поправка: Не 5 милиона, а 5 милиарда /5 000 000 000 $/

-4576

3

евроатлантик

12.08 2022 в 11:46

Ако още няколко пъти изслушам този корпулентен "демократ" и част от обкръжението му, Бога ми, ще взема да гласувам за Копейкин!!! Такъв е ефектът от пропагандата им.
И като гледам американските и украински знамена, дето ги веят пред Президентството, нещо ми намирисва на "Майдан"... Остава Херо да се появи с поднос курабийки /по примера на г-жа Нюланд/, да ги раздава с мазна усмивка и да казва като вече споменатата: "Вземете си сладки, ние сме американци!" Същата малко по-късно сподели, че в тази операция са наляли 5 милиона долара... Не зная у нас колко са, но като гледам как са зобали всевъзможни НПО-та /включая OFFNews/, сигурно не са малко.
Та си мисля, че след като след 10-ти ноември не се проля кръв, дали сега няма да гледаме втора серия на чудесния американски филм с Даниъл Дей-Люис "Ще се лее кръв"...

120

1

Krasimir T.Georgiev

12.08 2022 в 10:36

Този , меко казано "неприятен демократ" от всичко разбира. Слотовете за разтоварване на втечнен газ, са негов специалитет. Браво на Хипопотама, Мравояда, Гнома и Цона, но и Р.Кънев+М.Димитров. Слава на ДБ!