Христо Иванов: Всичко, което ИТН и Слави могат да предложат, е смешка

Служебното правителство започна да разбира, Газпром не е търговски партньор, а лявата ръка на Путин, заяви съпредседателят на ДБ

Ружа Райчева 01 септември 2022 в 09:35 7109 5

Христо Иванов

Снимка Архив

Христо Иванов

"Хубаво е, че Слави предложи това нещо, защото това е най-сигурният начин да се види каква смешка е. Мисля, че вече всичко, което ИТН и Слави могат да предложат, е само това. Носене на отговорност и Слави Трифонов в едно изречение е виц."

Това заяви пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод идеята на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов да инициира референдум, на който да се допита до гражданите дали искат България да стане президентска република. 

Съпредседателят на ДБ е категоричен, че България трайно трябва да прекрати своята зависимост от "Газпром" и съответно - от Русия. "Служебното правителство започна да разбира, че "Газпром" не е търговски партньор, а лявата ръка на Путин", каза той. 

Според Христо Иванов въпреки множеството кризи България има пред себе си голямата възможност да модернизира своята енергетика и да я освободи от руското влияние. По думите му държавата може сериозно да намали цените за енергоносителите, които плащат българските предприемачи и българските домакинства, ако се направи такъв технологичен преход, едновременно с "откачането" от Русия.

Съпредседателят на ДБ е на мнение, че това може да се случи в рамките на месеци, ако се приложат смели и последователни политики, а не хаос и неяснота. Иванов е категоричен, че твърденията, че хората няма да могат да си плащат сметките с началото на отоплителния сезон, е безотговорна игра със страховете им:

"При внимателна, смислена политика с ясни приоритети никой няма да стои на тъмно или студено. Не е вярно, че в бюджета няма пари за компенсации. Нито някой ще стои на студено и на тъмно, нито някой ще бъде оставен да не може да си плати сметките".

Иванов изтъкна, че е грешно да се раздават компенсации на всеки и че в това има елемент на популизъм. Той заяви, че при следващо управление, в което участва и ДБ, компенсациите ще бъдат дадени на онези, които наистина имат нужда от тях.

Според него по отношение на националната сигурност не са били възприети предложенията на ДБ за една цялостна политика по укрепване на капацитета на българските служби:

"Капацитетът им да противостоят на руското влияние, да реагират на новата ситуация, която се оформя и на практика означава, че ние сме прифронтова държава. За огромно съжаление тази война ще бъде дълга и както и да завърши, би било много наивно да очакваме Русия да стане една спазваща правилата спокойна и мирна страна".

Христо Иванов каза още, че е важно да има превенция срещу това хора които могат да бъдат изкушени и поставени в зависимост, да не получават място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3190

2

Гроздан

01.09 2022 в 10:27

Господин Георгиев, кое не е вярно? Или просто тролите?

 
X

Да помогнем на украинските деца!