Христо Иванов: Правителството на Радев не се справя с енергийните въпроси

OFFNews 20 октомври 2021 в 17:09 4083 0

Кризата в България не е енергийна. Това е криза на политическата безотговорност, дългогодишната корупция и обслужване на чужди и частни интереси, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в живо включване по темата за кризата на енергоносителите.

"Това е наследството на Борисов, това е предпоставката за хаоса, срещу който сега се опитва да се покаже по-силен. Това е и онова средство с което служебното правителство на Румен Радев не се справя", заяви Иванов от компресорната станция край Петрич.

Иванов каза, че освен да изнася газ за Гърция, компресорната станция позволява на България да внася природен газ. Той обяви, че “Демократична България” иска да бъде изградена българо-гръцката газова връзка по същия скоростен начин като Турски поток. Така България може да ползва по-евтин газ от Азербайджан.

Ивайло Мирчев уточни, че в момента азерският газ е близо пет път по-евтин от руския, а България може да ползва до 1 млрд. куб. м газ годишно.

"Ние внасяме от Русия в момента на цена близо 800 долара, докато можем да си купим от Азербайджан на цена 150 долара. Това е цена по договор. Веднъж беше виновна гръцката страна, веднъж беше виновна азербайджанската. Всичко това се оказа пълна лъжа", каза Ивайло Мирчев.

Двамата потвърдиха, че "Демократична България" иска оставката на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

В същото време обединението има и три важни предложения за решаване на проблема.

"Подкрепяме политиката на служебното правителство по отношение на големите клиенти и помощта, която ще им бъде оказана 50 лв. за мгвт/ч. За битовите клиенти в никакъв случай цената не трябва да бъде пипана и не трябва да бъде увеличавана от 1 януари. Резерви за това има във фонд "Енергийна сигурност", каза той.

"За малките и средни фирми, които са най-уязвими, предлагаме защитена цена. Тя ще им позволи да са в симулация на регулиран пазар", добави Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови