Христо Иванов е готов за среща с Нова Република

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2017 в 07:25 6950 9

Христо Иванов е готов за среща с Нова Република

Председателят на "Движение Да, България" Христо Иванов е отворен за разговори за "общ демократичен блок". Във Велико Търново в сряда той коментира отвореното писмо на лидера на БЗНС Николай Ненчев, изпратено до Радан Кънев, председател на "Нова Република", Христо Иванов и Гроздан Караджов, председател на УС на сдружение "Граждански съвет", в което призовава за "общ демократичен блок". 

"По обективни причини не мога да се включа, но съм отворен за такъв разговор другата седмица, с молба медийното му осветяване да не е преди съдържанието му, както вече се случи с едни други усилия", заяви Христо Иванов, цитиран от пресцентъра на партията.

Той припомни решението на Националния съвет на партията за самостоятелно явяване на "Да, България!" на изборите на 26 март - в името на търсене на "по-широка демократична общност, "а не поради лидерски амбиции".

На въпрос за възможно обединение вдясно, Христо Иванов коментира, че тези, които "леят сълзи за обединение, е добре да си направят анализ, че не само разединението, но и обединението е било източник на доста разочарования за българските граждани".

"Ще направим усилие, което не води до загуба на каузална физиономия, нашият фокус е върху енергията, която виждаме, нашият фокус е нашата кауза", отбеляза Иванов, подчертавайки, че партията е единствената политическа сила, показала, че е в състояние да осъществи съдебна реформа.

Освен основната си кауза борба с корупцията, партията има два други приоритета - повишаване на качеството на образованието в България, както и просперитет - през създаване на максимално добър икономически и бизнес климат.

Христо Иванов напомни, че "Да, България!" ще прави кампания като електорална партия, няма да формира на този етап трайни политически структури и да обявява един или друг човек като лице на партията. Факт е, че ние създаваме партията и буквално я хвърляме в политическа битка, каза той, като добави, че ще има щабове по места, разчитайки, както и досега, основно на доброволците.

Той подчерта огромните усилия, направени от хората по места, които са инициирали и организирали срещите. Усилието отдолу нагоре е по-силно от усилието отгоре надолу, с огромно уважение се отнасяме съм факта, че лицата по места ще бъдат от особена важност и със сигурност няма да са по утвърдената политическа формула "местен, свестен и известен".

Когато каузата за борбата с корупцията и съдебната реформа бъде поставена в парламента, ще видим много отделни депутати, които ще бъдат поставени пред труден избор - дали да заложат на каузата и на политическото си бъдеще или да останат верни на партиите си, заяви Христо Иванов.

По думите му, българският корупционен модел се руши пред очите ни, а "Да, България!" е дългосрочен проект - и "не търсим лесни ашладисвания".

"Поздравявам колегите от "Нова република" (Мартин Димитров и Петър Славов) , които обжалваха решението на ЦИК за машините за гласуване, атакуваха го, а ВАС се произнесе по единствения възможен начин. Те показаха какво могат да направят само двама народни представители - гледаме на тях като на политически приятели", заяви Иванов.

Той призова да бъде свикан максимално бързо Гражданският борд за честни избори.

Председателят на "Да, България!" се ангажира с разформироване на Националната служба за охрана в сегашния ѝ вид, каквато идея лансира и лидерът на Нова Република Радан Кънев. Иванов обеща да върне в Изборния кодекс възможността да се избират кметове в населени места с над 100 души население. С промени, приети по времето на 43-ото НС, този праг беше четирикратно увеличен. 

Като един от начините за справяне с корупцията, той посочи прецизните проверки за достъп до класифицирана информация. Христо Иванов даде пример със Съединените щати, където времето за проверка отнема 6 месеца, през което се проверяват кредитни карти, банкови сметки, депозити - както на проверявания, така и на семейството му, разпитват се много съседи и познати, проверява се и възможността да поддаде на корупционен натиск.

Разрешението за достъп до класифицирана информация, получено от депутата от ДПС Делян Пеевски през юни 2013 г., за да оглави ДАНС, беше готово за 6 дни, заяви Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8435

9

Jinx

02.02 2017 в 19:21

Поредната стъпка от дирижираното от Прокопиев политическо „развитие“ на Иванов.

38250

8

Denis Rizanov

02.02 2017 в 14:49

А пък това:
"Ще направим усилие, което не води до загуба на каузална физиономия..." е редно да бъде продължено с това: "... а провоцира електорална ерекция."

38250

7

Denis Rizanov

02.02 2017 в 14:47

Denis Rizanov кои "ни" да освободи? Ти защо си в множествено число?

Нас, участниците във форума. Мисля, че е ясно.
Колкото до "множественото число" не си спомням някой, някъде по някакъв повод да НИ е забранил да говорИМ за себе си в "множествено число", или бъркам?
Колкото до тази псевдопартия начело с комунистически отрочета, ами не питая никакъв афинитет. Дори смятам, че 0.7% ще е един обидно висок резултат за българската общественост. Но е здравословно да останат под 1%. Да ги видим тогава какви ще ги плещят за партийните субсидии.

6057

6

dba

02.02 2017 в 13:46

"Ще направим усилие, което не води до загуба на каузална физиономия, нашият фокус е върху енергията, която виждаме, нашият фокус е нашата кауза"

Насладете се на безсмислието на това изречение. Аз от него разбирам, че фокусът се е променил.
Какво стана с Цацаров и съдебната реформа? Ами Дабг ще си гледа физиономията и ще си се фокусира върху хората, които им се радват. Каузите за другите... България за другите...


6057

5

dba

02.02 2017 в 13:35

Denis Rizanov кои "ни" да освободи? Ти защо си в множествено число?
ДаБг се напълни с тролове мен ако питаш...като теб. Разни хипстъри с претенции, които до скоро се гордееха как не се информират по никакъв начин (нямам телевизор) решиха дружно да напъплят по събранията на ДаБг и да подменят първоначалния апел за голямо обединение само с 3 приоритета срещу мафията. Очаквах да се съберат около това ядро не само НР, но дори Дончева и Кадиев, а то ДаБг се фръцна и за да има какво да говори все пак - окраде тезите и идеите от дългогодишната работа на колегите си и в двата спектъра. Разни комп. специалистчета пък седят на сайта им и обиждат разочарованите хора, които ги призовават за обединение, като отново демонстрират ниската си информираност и смешните си претенции. И няма кой да им каже нищо от тая партия.

59994

4

Red or Dead

02.02 2017 в 10:16

Честит празник на радка,ицка..и так далее...

38250

3

Denis Rizanov

02.02 2017 в 10:05

Hihi1981

Рейтинг : 1243
27.01 2017 в 10:13 6
+ 6
- 9
"Да, България" не иска коалиция с Радан Кънев, отиват сами ...в небитието!!


Що не вземеш да ни освободиш от досадното си присъствие? А ТРОЛЕ?
бесните-десни, ако плащат за такъв биологичен отпадък като теб и 0,7% няма да наберат.

11406

2

Hihi1981

02.02 2017 в 09:14

Ако искат да имаме някаква алтернатива на статуквото да се направи обединение!