"Да България" поиска ревизия на дейността на синдиците в КТБ

OFFNews 31 януари 2017 в 13:01 5549 4

ПП "Движение Да България" поиска спешна намеса на служебното правителство по казуса с КТБ заради риска от вторично ограбване на активите й.

От партията на Христо Иванов изпратиха писмо адресирано до президента Румен Радев, премиера Огнян Герджиков и министъра на финансите Кирил Ананиев.

В него се казва:

"След обявяване на несъстоятелността, банката се управлява от Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките (ФГВГБ) чрез синдици, чиято цел следва да бъде защита интересите на кредиторите. Председателят на Управителния съвет на Фонда по закон се назначава с решение на Министерския съвет.

Назначението на г-н Радослав Миленков за председател на УС на ФГВГБ беше сред първите, извършени от премиера Бойко Борисов през ноември 2014 г. Под ръководството на г-н Миленков и синдиците, информацията за КТБ беше ограничена до спорадични отговори на депутатски въпроси и няколко публикации на разследващи журналисти.

Те засилват опасенията, че се извършва преразпределяне на активи на фалиралата банка на тъмно - централата на КТБ и множество други недвижими имоти, най-голямата фирма за търговия с електроника "Техномаркет", печатницата на медийната група на г-н Пеевски и др. Продължават опитите за придобиването на военния завод "Дунарит".

От "Да България" припомнят, че българската държава изтегли мостов кредит от 3 млрд. лева през ноември 2014 г., с който започна изплащането на гарантираните влогове в КТБ. Затова българските граждани имали право да бъдат информирани за начина, по който се извършва събирането на активите на фалиралата банка.

"Огласени бяха факти, че един от назначените в КТБ синдици - Кристи Маринова, е обслужвала счетоводно адвокат Момчил Мондешки, осъждан за измама и обсебване, а в същото време активи, заложени в КТБ, стигат до този адвокат. Чрез бездействия и ненавременни действия, синдиците създават рискове от вторично разграбване на активите на фалиралата банка и увреждат интересите на нейните кредитори, и най-вече на най-големия - ФГВГБ", заявяват още в писмото си от партията.

"Движение Да България" призовава за пълна ревизия на дейността на синдиците на КТБ (н) и настояват при установени нарушения, да се пристъпи към смяната им, както и към смяна на ръководството на ФГВГБ.

Партията иска и да бъде публикувана подробна информация за действията, предприети по основните кредитни екпозиции, както и кога са предприети.

От "Да България" заявяват и че приветстват решението на служебния министър-председател г-н Огнян Герджиков да възложи на членовете на служебното правителство в двуседмичен срок да изготвят аналитични доклади за състоянието по министерствата с конкретни предложения за решаване на констатираните проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

4

Buriata

01.02 2017 в 22:24

Тази партия още не е създадена и почна да изпълнява поръчки на олигархията.

14355

3

neverland

31.01 2017 в 16:19

#Умен
Е да бе, чак световни заговори и завери...малко в повече ми идват конспиративните теории :)

12284

1

Kristiano789

31.01 2017 в 14:11

ктб да върнат парите на хората, а василев в затвора да влезе, тва трябва да стане, ама кога????