Quantcast

Хелзинкският комитет защити изборната агитация на майчин език

ОFFNews Последна промяна на 18 февруари 2014 в 11:46 3887 21

БХК
БХК

Българският хелзинкски комитет се обяви в подкрепа на правото да се ползва майчин език по време на предизборна кампания.

От БХК настояват това да залегне в новия изборен кодекс. Изявлението идва дни след като парламентът гласува текстове от кодекса, в които е записано агитацията да се провежда само на български език. ДПС за пореден път опитаха да прокарат идеята да се разреши агитация на майчин език, като се осигури и превод на български.

"Международноправните стандарти гарантират възможността избирателите да имат достъп до политически послания на майчиния си език, както и възможността политиците да участват в предизборния политически процес на майчиния си език", посочват от БХК. Оттам пишат, че Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) нееднократно са
препоръчвали на българските власти да разрешат предизборната агитация на майчин език, за да се гарантира правото на малцинствата да участват пълноценно в политическия живот. 

Хелзинкският комитет цитира и практика по сходни казуси в Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Шуркан Аидън и други срещу Турция" от януари 2013 г., осъдени от турския съд заради агитация на кюрдски език. ЕСПЧ се произнася в полза на жалбоподателите, като намира, че забраната да ползват малцинствения език нарушава чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека (свобода на изразяване).

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2015 в 20:48

БХК - вие трябва да бъдете унищожени както се унищожава всеки вредител по културите - а тука става дума за човешка култура, не за земеделска! Вие сте опасни вредители, не знам кой ви засели в нашата страна, но ако бях по-млад - досега да сте се изпарили!

03.08 2014 в 00:43

И моят бащин език не е български, но смятам, че щом живеят в България, претендират да са български граждани и се ползват с правата на такива, трябва да спазват конституцията на РБ, където изрично е казано, че официалният език е българският. Ако не им отърва, да ходят в страна, чийто официален език съвпада с майчиния им! Аман от продажници и сепаратисти!

19.02 2014 в 17:44

Защо този абсурден комитет се води "български"!?

19.02 2014 в 03:55

Щом желаят да бъдат ПЪЛНОПРАВНИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ.....ще научат и ползват български език публично ,у дома да си говорят на майчин език колкото искат!!!!!!!!!!!!!!!

19.02 2014 в 00:53

Антибългарска организация, обслужваща чужди на България интереси. Дейността им трябва да бъде забранена, а самите те – изгонени при чуждите си господари.

19.02 2014 в 00:45

Кирякстефчовците си заработват надниците... Нищо ново.

18.02 2014 в 15:10

Сори брат, ама ако майчиния ти език не е български не трябва да участваш в решаването на съдбата на България.

18.02 2014 в 15:01

КОНСТИТУЦИЯ на Р България
Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.Тук спорът приключва!Става въпрос не за махленски клюки, а за предизборна агитация.Как тогава българите в малцинствените райони ще разберат за какво им обещават от ДПС.По скоро обратното.Трябва да се срамуват ,че не знаят български и се самоопределят като турци, а се ползват със всички екстри на БЪЛГАРСКАТА държава-помощи ,пенсии ,здравеопазване,полиция пожарна и т.н.
Все пак конституцията не съм я измислил аз.


18.02 2014 в 14:40

MМАЙНАТА ИМ НА ТЕЗИ СЛУГИ НА ЧУЖДИТЕ ИНТЕРЕСИ ОТ БЪЛГАРСКИЯТ ХЕЛЗИНСКИ КОМИТЕТ.ТОВА ЗА МЕН СА НЕГРАМОТНИ ХОРА ,КОИТО НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ЧЛ.3 НА КОНСТИТУЦИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СЕ ОПИТВАТ ДА ПРОКАРАТ ИСЛЯМИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ И ПОРОБВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ИМ.ПО ТОЗИ НАЧИН ТЕ СИ ЗАРАБОТВАТ ЗАПЛАТИТЕ.ТОВА СА ХОРА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ ПО ДОСТОЙНСТВО.НЕКА ЗНАЯТ ЧЕ ТОВА Е БЪЛГАРИЯ,ЗАКОННИЯТ ЕЗИК Е БЪЛГАРСКИ,И ВСЕКИ КОЙТО ЖИВЕЕ В ТАЗИ СТРАНА И ИМА БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТ И ГРАЖДАНСТВО Е ДЛЪЖЕН ДА ЗНАЕ ДА ЧЕТЕ ,ПИШЕ И ГОВОРИ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.НИЕ НЯМАМЕ НУЖДА ОТ МАЛЦИНСТВАТА -ТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ НАС.В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ПОДОБНИ ИСКАНИЯ МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ЮГОСЛАВСКИЯТ СЦЕНАРИЙ.КРАЙНО ВРЕМЕ Е НАРОДА ДА СЕ ВДИГНЕ КАКТО НАПРАВИХА СЪРБИТЕ ПРЕДИ ГОДИНИ ,НО НЕ НА ПРОТЕСТ ,А НА ЕДНИ ПО ДРУГИ МЕРКИ И ДА СВАЛИ ГНИЛИТЕ ПОЛИТИЦИ ПРОДАВАЩИ ИНТЕРЕСИТЕ НА СТРАНАТА НИ КАКТО И СВОБОДАТА НА ГРАЖДАНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ.ЛИЧНО АЗ СЪМ ГОТОВ ДА СЕ БОРЯ СЪС ВСИЧКИ СИЛИ И СРЕДСТВА ДО ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИТЕ .НИКОЙ ПОЛИТИК НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛЯ СЪДБАТА НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД,ЗАЩОТО НЕ ПОЛИТИКА Е РАБОТОДАТЕЛ НА НАРОДА ,А НАРОДА Е РАБОТОДАТЕЛ НА ВСЕКИ ЕДИН ГЪЗОЛИЗЕЦ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ТАКИВА ПАРТИИ КАТО ДПС И БСП МИСЛЯ ЧЕ ТЕ СА ПРОТИВО КОНСТИТУЦИОННИ,НЕЗАКОННИ,ВРЕДНИ И АНТИБЪЛГАРСКИ И ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ СЪС ЗАКОН И ОБЯВЕНИ ЗА ТЕРОРИСТИЧНИ НАЛАГАЩИ ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРИТЕ В СТРАНАТА .МОГА ВЕДНАГА ДА СПОМЕНА ЕДНО ИСКАЗВАНЕ НА ТЕРОРИСТА ДОГАН НА ПРЕДИЗБОРЕН МИТИНГ В ЕДНО ШУМЕНСКО СЕЛО В КОЕТО ИЗКАЗВАНЕ КАЗВА ЧЕ..." АКО Е НУЖНО ЩЕ ДОКАРА И ТАНКОВЕТЕ И АРМИЯТА И КАКВОТО СИ ПОИСКА ЗА ДА ПРОКАРА ИДЕИТЕ НА ОСМАНИЗМА.ЗА МЕН ХОРА КАТО ТЕЗИ ОТРЕПКИ ОТ ДПС СА ТЕРОРИСТИ И ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕСЛЕДВАНИ ОТ ЗАКОНА.ЧУДЯ СЕ САМО ЗАЩО ОТГОВОРНИТЕ ЗА ТОВА ЛИЦА МЪЛЧАТ.ЗАДАЙТЕ СИ ВЪПРОСЪТ И ВИЕ И СЕ ЗАМИСЛЕТЕ -НЕ Е ЛИ ДОШЪЛ МОМЕНТА ДА ЗАЩИТИМ РОДИНАТА СИ?

18.02 2014 в 14:28

В България няма национални малцинства, а етнически. Различните етнически общности създават нацията. И тя има свои цели, символи и език. Ето защо националният език (у нас поне) не може да бъде различен от българския. А майчиният език може да се ползва за агитация при избор на мешере или каквото и да е друго неформално образование сред различните етнически малцинства.