Хелзинкският комитет защити изборната агитация на майчин език

ОFFNews 18 февруари 2014 в 11:46 4571 21

БХК
БХК

Българският хелзинкски комитет се обяви в подкрепа на правото да се ползва майчин език по време на предизборна кампания.

От БХК настояват това да залегне в новия изборен кодекс. Изявлението идва дни след като парламентът гласува текстове от кодекса, в които е записано агитацията да се провежда само на български език. ДПС за пореден път опитаха да прокарат идеята да се разреши агитация на майчин език, като се осигури и превод на български.

"Международноправните стандарти гарантират възможността избирателите да имат достъп до политически послания на майчиния си език, както и възможността политиците да участват в предизборния политически процес на майчиния си език", посочват от БХК. Оттам пишат, че Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) нееднократно са
препоръчвали на българските власти да разрешат предизборната агитация на майчин език, за да се гарантира правото на малцинствата да участват пълноценно в политическия живот. 

Хелзинкският комитет цитира и практика по сходни казуси в Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Шуркан Аидън и други срещу Турция" от януари 2013 г., осъдени от турския съд заради агитация на кюрдски език. ЕСПЧ се произнася в полза на жалбоподателите, като намира, че забраната да ползват малцинствения език нарушава чл. 10 от Европейската конвенция за правата на човека (свобода на изразяване).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!