Гриф "Секретно" отложи делото срещу Станишев за трети път

OFFNews 16 юни 2014 в 14:47 2313 1

Делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев беше отложено за трети път.

Причината е, че той не е получил копие от постановлението, с което прокуратурата прави предложение той да бъде освободен от наказателна отговорност и да бъде глобен. 

Станишев отговаря пред съда за загубата на седем секретни доклада – три от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО, между 4 ноември 2005 г. И 27 юли 2009 г. Документите са връчени лично на Станишев срещу подпис.

Тъй като делото касае държавна тайна, то е с гриф "Секретно", а това означава, че Станишев не може да получи препис от предложението на прокуратурата, което пък е процесуално изискване за старт на делото.

Днес съдът разпореди прокуратурата да предостави копие от предложението, "във вид, в който да бъде връчено". От искането не стана ясно дали това означава, че прокуратурата трябва да свали грифа за секретност. 

Към момента секретните деловодства и на прокуратурата, и на Народното събрание, са отказали да връчат постановлението на Станишев именно заради грифа. 

Крайната дума по хода на делото има прокуратурата, тъй като тя трябва да намери начин да излезе от ситуацията. Прокуратурата трябва да представи препис на постановлението, който да е идентичен приложеното към делото. 

Следващото заседание по делото ще се проведе на 29 септември.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови