ГЕРБ призовават за отмяна на решенията на МС за ББР и ДКК

Елена Николова 05 август 2021 в 12:44 4388 2

Депутати от ГЕРБ призоваха премиера да ревизира и отмени две от взетите решения на Министерския съвет вчера.

"Едното касае ББР, като с решението на кабинета се дава зелена светлина на високорискови необезпечени кредити. Второто решение касае пряко ДКК и по-точно "Авионамс" и Вазовски машиностроителни завод-Сопот“, заяви депутатът Александър Иванов. 

Дани Каназирева добави, че ВМЗ Сопот и "Авионамс" са стратегически за националната сигурност на България, но и определящи и даващи работа на хиляди, десетки хиляди семейства в пловдивския регион. 

"Досега ДКК е освобождавана от заплащането на дивидент. По този начин ДКК е гарантирала финансовата стабилност на ВМЗ Сопот и Авионамс. В момента с това скандално решение и изплащането на дивидент от ДКК, който трябва да се вземе от ВМЗ Сопот и Авионамс, реално парите ще доведат и застрашават от фалит", обясни тя.

Относно решението на МС за Българската банка за развитие, Лъчезар Борисов отбеляза, че "мнозинството от народните представители, както и работодателските организации бяха против това безвъзмездни средства да се пренасочват към финансови инструменти и кредити, което се случи във Фонда на фондовете за предоставяне на необезпечени кредити."

"След вчерашното решение на МС това се случва и с ББР, която ще предоставя необезпечени кредити", изтъкна той. 

Лъчезар Борисов посочи, че "това, от своя страна, ще доведе до много големи провизии в бъдеще време и отрицателен резултат поради рисковата страна на кредитите и до едно бъдещо източване на банката. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

05.08 2021 в 13:30

Тия какви глупотевини дрънкат?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика