Ген. Миланов: По-опасно е нерегламентираното подслушване

Според бившия шеф на НСО трябва да има контрол върху продажбата на подслушвателна техника

OFFNews 30 май 2021 в 18:25 4068 0

"Има съвременна апаратура, която позволява неформални подслушвания и тя е още по-страшна. Трябва система, която да следи нейното купуване и ползване", коментира по bTV ген. Румен Миланов по повод на скандала с твърденията за подслушване на политици.

„Не знам колко са политиците, които са подслушвани. Ако това е вярно, трябва да се провери, но ако следите са добре заличени, нищо няма да стане", каза той. 

Според него служебният вътрешен министър Бойко Рашков може да бъде много полезен, тъй като дълги години е бил ръководител на бюрото за контрол на СРС. 

„Когато говорим за тези процедури, не ми излиза от главата случаят, когато преди година или две излезе гласът на президента в СРС с командващия на ВВС, което е голям минус за нашата държава“, каза бившият директор на НСБОП и НСО.

По думите му много често се подслушва определено лице, за да бъдат записани хора от неговото обкръжение и точно такъв е случаят с подслушването, при което е записан президента в разговор с началника на ВВС, който е бил подозиран в конфликт на интереси.

По думите на Миланов, ако записите и хартиените им транскрипти са унищожени, възможни следи за подслушването могат да бъдат открити при телекомуникационния оператор, без който то не може да се осъществи.

Друг вариант е с регистрите в съда, където се отразява разрешението за подслушване, посочи генералът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови