Ферхойген: Впечатлен съм от България, ЕС няма да се разпадне

OFFNews Последна промяна на 26 ноември 2017 в 09:18 4542 0

България е стабилна демокрация и развиваща се икономика. За последно бях тук през 2009 година, много съм впечатлен от това, което видях, заяви бившият комисар по разшряването  Гюнтер Ферхойген по Нова тв. 

„Имах разговори с български семейни фирми. Това е и причината за посещението ми. Срещнах се със Сдружението на българските семейни предприятия. От разговорите с тях установявам, че до голяма степен очакванията от присъединяването към ЕС са изпълнени, допълни Ферхойген.

Според него ЕС няма да се разпадне, каквито страхове има. „Няма да бъдем толкова полудели да разрушим нещо, което е най-добрият период в европейската история”, смята бившият еврокомисар по разширяването.

„Опасността за това е била и по-голяма от сегашната. Миналата година, когато беше взето решението в референдума за Brexit. Тогава трябваше да се борим и с последствията от финансовата и икономическата криза. Тогава надигнаха глава десни популистки екстремистки партии, тогава беше много опасно, много по-опасно от сега. Но Брюксел успя да стабилизира нещата”.

Що се отнася до политическата ситуация в Германия, Ферхойген заяви, че криза няма. „Застой в Германия би осакатил европейската политика. В Европа нещата вървят най-добре, когато Франция и Германия са впрегнати и вървят най-отпред и дават тон на темпото. Франция е дееспособна сега, но Германия не е. Преди коледа тази година трябва да имаме правителство”, коментира Ферхойген.