"Електронният вот ще върне българите зад граница в обществения ни живот"

OFFNews Последна промяна на 02 октомври 2015 в 19:06 2658 14

Огнян Минчев

"Електронното гласуване е един важен въпрос. Аргументите "за" са свързани с обстоятелството, че с електронно гласуване или с гласуване по интернет тази много голяма общност от 2 млн. българи в чужбина ще може да гласува и да се завърне в българския обществен живот", заяви политологът Огнян Минчев пред bTV.

"Ние имаме нужда от тяхното завръщане в българския обществен живот, защото виждате с намаляването на населението, излизането от страната на активните, образовани хора и.т.н, ерозира и самата структура на политическия живот в България. Така че, ако тези хора се завърнат с правото си да гласуват, с участието си, макар и дистанционно, това ще е от полза за нас", добави Минчев.

Политологът изтъкна като много важно гражданите да дадат вота си на референдума, като освен "за" електронното гласуване изтъкна и аргумент "против".

"Основен аргумент "против" електронното гласуване е наистина ли, ако хората гласуват по интернет, гаранцията за тайна на техния вот ще бъде съхранена."

"Трябва да се участва в референдума най-малко поради две причини. Първо, общата причина е свързана с това, че когато има референдум и гражданите не му обърнат внимание, те не загърбват само темата на референдума, но и по-един специфичен начин ерозират самата легитимност на инструмента референдум. Имахме само още един референдум в най-новата българска политическа история преди две години за Белене. Малко повече от 20% гласуваха на този референдум. Сега ми се иска колкото се може повече българи да изразят мнението си по въпроса за електронния вот, включително и защото референдумът трябва да бъде утвърден като средство, чрез което се управлява страната с пряката воля на гражданите", каза Огнян Минчев.

На въпрос дали според него хората ще се справят с вота на 25 октомври и с многото бюлетини, Минчев отговори:

"Разбира се, че може да има куриози, но това не отменя ползата от преференциалния вот. Тя е много очевидна. Но същевременно бих искал да кажа, че обвързването на референдума с тези местни избори е в известен смисъл неблагоприятно тъй като на местни избори тенденцията е да гласуват по-малко избиратели отколкото на парламентарни и президентски избори и въпреки това бих искал да призова всички български граждани, които ще отидат да изразят волята си, да не подминават бюлетината на референдума. В българския обществен живот много малко се говори за този референдум. Много малко гражданите могат да се информират за това каква е ползата и какъв е смисълът да кажеш да или не на електронното гласуване."

Запитан какво мисли за нашумелия казус с изпяването на песента за Райна Попгеоргиева на турски, Минчев заяви, че скандалът с песента е демонстрация на арогантност. По думите на политолога това е един много непочтен начин да се циментират двата електората по етнически признак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.10 2015 в 20:18

Интернет гласуването на този етап може да послужи преди всичко за привличане на българите в чужбина към българската социално-политическа общност. Съществува и чисто морална предпоставка това да се случи - голямата част от тези българи продължават да помагат на своите близки в България и това им дава легитимното право да участват в управлението на българското общество, след като допринасят за неговото икономическо и социално благоденствие. Българите в чужбина остават най-големите инвеститори в икономиката ни. Докато чуждите инвестиции у нас намаляват, емигрантските пари се увеличават.

03.10 2015 в 22:45

И по тая причина обикаляш интернета със захранката за шарани "Кой не скача е ченге"?
Виж, другия път като се наемате да правите на някого изборна кампания, смятайте бюджета по-внимателно. Щото ей го кво става - за да спечелите търга сте поискали малко, и сега на стигат за истински писачи на "мнения", ами карате с персонал, който умее само бакалски пиар на евтини стоки. А от политтехнологиите знаете само за най-простата. Обаче тя е площадна а не писмена, че вече се и поизтърка, та след майдана спря да работи. И все едно иска пари и професионалисти, а не дилетанти с дървен канцеларски речник в стил "Жената днес".
Мда. Такива ми ти работа.
С две думи - "Не ти вярвам", по Станиславски:) Пробвайте друго.

03.10 2015 в 22:05

До Стефан, и всички останали, които смятат, че мамя, когато представям възможна реална ситуация. За ваше сведение, в последните 15 години участвам редовно във всякакви избори, защото повярвах, че най-после и моят глас би имал значение. Отново за ваше сведение, аз съм една от онези малоумници, които избраха да останат тук след промените от вече далечната 1989 г. , с вярата, че мога да променя нещо като гласувам. Към днешна дата, вие Стефан, с поста си, потвърдихте, че аз си загубих 25 години от живота в усилията си да вдъхвам надежди и да мотивирам онези след мен. И въпреки това, аз не губя вяра в собствените си убеждения, и слава Богу, младите, с които работя, много добре разбират всичко, което Вие отказвате да разберете, или Ви плащат, за да не разбирате. Аз лично искам да гласувам и искам да гласувам винаги и по всякакъв начин, независимо от конкретните обстоятелства!!!! Иначе, по вашата логика, означава да си стоя в къщи - тогава откъде да дойдат парите за данъци, интернет и т.н, ако не работя и не се съобразявам с моя работодател????????

03.10 2015 в 19:54


Не. Означава че използваш примитивна изборна технология, която минава само пред глупаци. И че сте мързеливи, та сте написали такъв увод, за да не ви се налага да променяте нищо, където и да изплюете тая глупост.
Като сравняваш с мазен глас несравними по честотата им събития, ти всъщност мамиш.
Така че ако имаш съвест - сега просто замини в скъпо платената си командировка, и не се мяркай повече тука.
Или се свържи с рекламния отдел на сайта, вместо да шмекеруваш на дребно в стил тв-шоп с буклуци по левче, и пищящи от възторг тъпи лелки.

03.10 2015 в 19:45

Леле!!! Само минуси!!! Радвам се!!! Означава, че само пазителите на статуквото са на линия, а истински мислещите хора още не са се прибрали и прочели, осмислили и дали вот.

03.10 2015 в 19:12

За пореден път се измества темата на дебата. Не е важно колко ще гласуват електронно, както се дават примери по-горе с Естония. Важното е, че ИМАТ ПРАВО да гласуват електронно!!!!!!!!! Кой ще се възползва от това право е друг въпрос и това е кутията на Пандора, която не се отваря, защото статуквото ще изчезне само за една нощ - нощта на съответните избори!!!!!!!!

03.10 2015 в 18:58

Заглавието на тази статия, без да съм я чела, ме провокира да напиша на стената си във фейсбук това:
Първо правя уговорката, че с настоящия коментар не искам да засягам никакви политически теми.Но просто днес имах време да ровя в нета и да се "информирам" какво става в държавата и разбирам, че идват местни избори и май с тях и референдум, но някак не разбирам дали той е сигурен или не. Каквото и да е, това, което ме провокира за настоящия ми пост е един от въпросите за предполагаемия референдум, и по-точно за електронното гласуване. И аз си поставих следната задача за решаване, и ще бъда благодарна на всеки, който ми помогне за намирането на правилният отговор: И така:
Има насрочена дата за избори - без значение дали са местни, парламентарни, президентски. В същото време аз работя в успешна фирма и пътувам често в командировки в страната и чужбина. Датата на изборите съвпада с един от дните, в които аз съм на поредното летище, за поредната дестинация или да се връщам от поредната командировка. С други думи - в деня на изборите, не мога да гласувам и при най-доброто си желание, защото физически съм отдалечена от секцията, в която трябва да гласувам в съответния град по постоянен адрес. В същото време имам в джоба си смартфон, айфон, таблет, лаптоп и мобилен интернет и въобще всичко, което 21-ви век предлага като технологии от гледна точка на 2015 година. И аз питам: Как да изразя гражданската си позиция и да упражня правото си на глас - като откажа командировка, от която зависят бъдещи приходи на фирмата, в която работя, съответно данъци и рискувам уволнение или "умните" депутати приемат електронното гласуване и активна регистрация на гласоподаватели. Ако трябва да загубя работата си, за да гласувам - отивам на борсата за обещетение, ако не ми позволяват да гласувам електронно - защо тогава продължавам да плащам данъци? Да плащат само тези, които са гласували!!!!!

03.10 2015 в 16:33

Или цялостното му решаване от хакери.

03.10 2015 в 15:05

Трима идиоти досега не разбират числа и плякат минуси по "енерция".

03.10 2015 в 12:14

Резултатите от електронното гласуване в Естония ясно показват, че няма такова нещо.

Там както са гласували 5% от живущите в чужбина преди, така и сега гласуват около 5%.

В България гласуват 60к от тях са от Турция и 75к в останалия свят. Твърди се, че има около 2.5 милиона българи, което прави гласуващите около 5.5%, т.е. същото като в Естония.

Единствената причина герберастията да иска гласуване "по интернет" е по-лесната манипулация на вота.