Единна народна партия иска реакция от президента за скандала със СРС

OFFNews 14 август 2017 в 12:27 3958 0

Единна народна партия иска реакция от президента за скандала със СРС

Единната народна партия (ЕНП) настоява за реакция от страна на президента Румен Радев във връзка със скандала с Националното бюро за контрол на СРС. 

По-рано в понеделник председателя на Бюрото Бойко Рашков заяви, че прокуратурата и ДАНС имат намерение да върнат времената на безконтролно подслушване. Повод за коментара му беше отнемането на допуска до класифицирана информация на неговия заместник Георги Гатев. Рашков заяви също, че атаката е и атака срещу ДПС, тъй като Гатев бил свързан с партията. 

Нещо повече, той се позова на публикации от последните дни, в които се твърди, че е подготвян арестът на почетния председател на движението Ахмед Доган.

От ЕНП заявяват, че "политици, магистрати, журналисти и други граждани са поставяни под контрол чрез нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства":

Драстичното нарушение на техните права и свободи стана публично известно в интервю пред национална телевизия на председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков. Това безспорно е в тежко противоречие с практиките в една свободна и демократична държава, каквато България има претенциите да бъде. Изявлението, направено от председател на независим орган избран от суверена в лицето на Народното събрание, е ясен знак за съществуването на действия, присъщи на тоталитарна държава.

От партията настояват за изслушване на Бойко Рашков в парламента, както и за публично обяснение от главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ДАНС Димитър Георгиев.

От партията заявяват:

Необходими са официални отговори, които дават истината на обществото за симбиозата и възможността за контрол между три държавни органа. За нас е неприемливо и представлява белег за пълзяща диктатура, управляващата партия да злоупотребява с властта си, за да поставя в подчинено положение свободни граждани или да изключва от обществения живот, която и да е друга партия в страната.

При липса на адекватни и бързи действия Единна народна партия ще има грижата да информира всички свои партньори и медии в Европейския съюз и САЩ. При подобно неспазване на конституционните права на българските граждани се чувстваме свободни да потърсим всички възможни средства за възстановяване на правовия ред в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови