Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ДПС иска промяна в Наказателния кодекс заради убийството на Алена Щерк

Йорданка Веселинова 01 юни 2022 в 13:02 1437 0

ДПС

Снимка ДПС Пресцентър, стопкадър

Брифинг на ДПС в Народното събрание

ДПС внесе в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение на Наказателния кодекс в частта му за домашното насилие, съобщи Хамид Хамид на брифинг.

Според промените се премахва условието за системност - да има поне три регистрации в полицията, преди да се предприемат действия срещу насилника.

"В мнозинството от случаите още първият акт на насилие оставя трайни физически и психически последици, тежки телесни повреди. За съжаление, в редица случаи се стига и до загуба на човешки живот", допълни Хамид.

Той направи заявка, че между първо и второ четене ще направят допълнителни редакции - увеличаване на наказанията за престъпления, извършени при условията на домашно насилие.

Исканата промяна се случва на фона на жестокото убийство на Алена Щерк. Тя е само една от жертвите на домашно насилие, които останаха незащитени заради условието за системност. И още - вчера от СДВР съобщиха, че Щерк три пъти е търсила полицията за съдействие след тормоз от бившия си приятел - сега арестуван за нейното убийство. В нито един от случаите срещу мъжа обаче не са предприети сериозни мерки, като му е отправено единствено предупреждение - веднъж.

Друг проблем в борбата срещу домашното насилие е липсата на регистър на жертвите и насилниците. Така освен, че се затруднява превенцията, се стига и до парадокса жертвите на насилие да се броят по публикации в медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!