Депутатите решиха на първо четене: КФН вдига таксите драстично

OFFNews Последна промяна на 02 ноември 2017 в 11:13 5093 2

Комисията за финансов надзор (КФН) вдига драстично таксите, които събира от пенсионните дружества, борсовите посредници и застрахователите. Това решиха депутатите с приетите на първо четене поправки в закона. 

Мотивът е, че по този начин финансовият надзор ще си осигури бюджетна обезпеченост, което сега поставя под риск изпълнението на задачите.

За издаване на лиценз за извършване на застрахователна дейност застрахователите вече ще плащат 135 000 лева такса и 10 000 за всеки клас застраховка за разлика от сега събираните 45 000 лева и 3 000 лева за всеки вид застраховка.

Таксата за пенсионен фонд става 75 000 лева, а за разрешение за управление на фонд за допълнително пенсионно осигуряване КФН ще иска 35 000 лева. За лицензите и разрешение по закона за пазарите на финансови инструменти таксата се повишава от 26 000 лева на 50 000 лева.

С приетите на първо четене промени пада таванът на възнаграждението на председателя на Комисията за финансов надзор, като той вече няма да получава основно месечно възнаграждение в размер до 90 процента от заплатата на председателя на Народното събрание, а тя ще се съизмерва със средното възнаграждение на членовете на управителните органи в одитираните дружества.

Освен това се изтъква необходимостта от увеличаване на заплатите и обезпечаване на комисията с автомобилен парк, техника и компютри.

Наскоро от Асоциацията на застрахователните брокери в България предупредиха, че мярката може да спре работата им или да вдигне цените за крайния потребител, ако новите такси бъдат въведени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

2

МомчеСпатия

02.11 2017 в 13:00

Всички вдигат цените и на какво ли не!!Тиквата и Финансовият министър са се запънали за заплатите и пенсиите! Депутатите си вдигат тихомълком заплатите, защото сами си ги определят!? Корупцията краде от пенсиите и заплатите на обикновените хора!? Ние, простолюдието , скоро няма да му омръзнем на Тиквоча!? А , какво ли ще стане , ако той ни омръзне и ни омръзне да ни обрича на глад и мизерен живот??? Явно ,че нямаме Синдикати, нямаме лява Партия , която да оглави протеста на хората ! Никой не иска да разбере ,че вече не се издържа!! Ако не започнат сами да се организират хората, няма спасение в тази държава!Жалко съществувание на 80% от населението на тази скапана държава!

8415

1

senester

02.11 2017 в 11:58

А,бе,нещо не ми стана много ясно.КФН ще се самофинансира и за това драстично вдигат таксите на застархователи.От друга страна ще ги обезпечават с коли,компютри и не знам си какво още.Кой?Държавата? Защото те ще са държавен орган май.И защо тогава заплатата на шефа на този държавен орган няма да бъде фиксирана,като на останалите държавни чиновници.Май се опитват да създадат нов корупционен орган.То властващите в момента тази дейност им е най-близка и по сърце