Депутатите решиха кога е ден и кога е нощ

Симона Костадинова 23 юли 2015 в 14:33 7427 4

Народните представители взеха решение, с което определиха кога точно e нощ и съответно - кога е ден.

Това се случи на днешното пленарно заседание, по време на което бяха разгледани докрай на второ четене промените в Закона за горите.

С промените още миналата седмица беше забранена сечта в "тъмната част на денонощието", но именно този израз предизвика сериозни дебати при разглеждането на законопроекта още на първо четене. Причината беше, че според част от депутатите той е неясен, а и не е изрично записано кога точно ще изгрява и залязва слънцето и съответно дали има или няма нарушение.

"Това е много относително понятие. Ще Ви задам следния въпрос: ако времето е облачно, кога ще се счита за начало или край на добива на дървесина? Според мен трябва да има твърд, регламентиран час, който да се спазва, за да може контролните органи да изпълняват ефективно своите задължения", каза по време на дебатите на първо четене депутатът от БСП Добрин Данев.

Ферихан Ахмедова от ДПС също се съгласи с Добрев, че с неясни часове тази промяна няма да заработи ефективно.

Това наложи между първо и второ четене да се направят промени, с които да се определи между кои часове е "тъмната част на денонощието". Депутатите явно са преценили да не се доверяват на ежедневните данни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН и не са обвързали тази промяна в закона с данните на института.

Така обаче се получават сериозни разминавания. В началото на февруари например, когато слънцето ще е залязло още около 17:40 часа, "тъмната част на денонощието" според депутатите ще започва чак в 20:30 часа.

В крайна сметка приетите днес текстовете гласят:

"Тъмната част на денонощието" е:
а) от 18.30 часа до 06.30 часа- за месеците ноември, декември и януари;
б) от 20.30 часа до 06.00 часа - за месеците февруари, март и април;
в) от 22.00 часа до 05.00 часа - за месеците май, юни и юли;
г) от 21.00 часа до 06.00 часа - за месеците август, септември и октомври"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови