Депутати искат да започне процедурата за нов шеф на КФН

OFFNews 25 май 2016 в 15:48 2352 0

Депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок (РБ) Мартин Димитров и Петър Славов внасят днес проект за решение за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН).

Те настояват комисията по бюджет и финанси да приеме процедурни правила в едноседмичен срок, за да бъде избран нов председател на КФН преди края на лятната парламентарна сесия.

Двамата подчертават,че мандатът на действащия председател на комисията Стоян Мавродиев изтича на 18 юни 2016 г. "Народното събрание следваше да е открило и приключило процедурата по избор на нов председател не по-късно от 18 май. Допълнително, предвид че останалите членове на комисията се избират след предложение до Народното събрание от председателя на Комисията, то по-нататъшно забавяне на процедурата, независимо от натоварената програма на парламента, е недопустимо“, пишат в своите мотиви Димитров и Славов.

Според тях КФН се нуждае от ново ръководство, а не от повторен мандат на настоящите председател и зам.-председатели. По думите им това се налага от множеството и сериозни критики към работата на настоящото ръководство в контекста на фалита на КТБ АД (н).

Димитров и Славов подчертават, че ако изборът на нова КФН не стане в законоустановения срок означава, то досегашният състав, независимо от критиките към работата им, ще продължи "неограничено във времето да изпълняват функциите по надзор и контрол над финансовите институции".

Народното събрание трябва да избере председател на регулатора, а по негово предложение след това се гласуват и зам.-председатели и членове. Така процедурата отнема по-дълго от тази за КЗК например.

Двамата смятат, че парламента трябва да вземе под внимание това забавяне и да не отлага изрично и необосновано стартирането на нова процедура. „Народното събрание „проспа“ сроковете за избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията. Не бива да позволяваме това и при тази процедура“, заяви Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови