Демократична България с 3 предложения срещу инфлацията

Йорданка Веселинова 14 април 2022 в 13:06 1197 1

Снимка OFFNews

"Демократична България" представи три идеи срещу инфлацията на брифинг в кулоарите на Народното събрание.

Първото предложение е повишаване прага за регистрация по ДДС на 100 хил. лева от 1 януари 2023 г. и на 166 хил. лева от 1 януари 2024 г. Първата стъпка засяга най-малко 90 хил. фирми, а втората – 110 хил. фирми.

"Това е една от ключовите реформи за подпомагане на малкия бизнес – по-добра среда за малките, по-добри условия за тях, а оттук и растеж на икономиката", обясни Мартин Димитров.

По думите му това е единствената мярка, която би имала отражение върху бюджета, и допълни, че в най-лошия случай хазната би била ощетена с 250 млн. лв. Димитров заяви, че идеята им е базирана на прогнозата, че тези фирми ще разширят своята дейност и печалби и така, през данъците, ще бъде компенсирана загубата.

Второто предложение е лихвата при забавяне на плащания към топлофикации, енергоразпределителни дружества и доставчици да бъде намалена от сегашното ниво - от ОЛП (основен лихвен процент) +10% на ОЛП +4% за гражданите, и от ОЛП +10% на +8% за бизнеса.

Третото предложение е отпадане на ограниченията за внос, включително и на данъците и тарифите. Според Мартин Димитров тази промяна ще увеличи вноса и респективно - предлагането. При увеличено предлагане цените падат и това е бърз и работещ механизъм, смята той.

"Виждате стоки като стомана, желязо и олио как поскъпват. Този процес трудно може да бъде спрян с поставянето на таван на цените. Затова предлагаме България да направи предложение до ЕК за тези стоки, за които има чувствителност и повишаване на цените, да се поиска за срок от 6 месеца бариерите по вноса им да бъдат драстично намалени или премахнати, което ще увеличи предлагането, увеличава се вносът и цените падат", разясни той.

Около това предложение може да се роди нов спор в коалицията, тъй като от БСП многократно са искали тавани на редица цените на на ток, горива и прочее. 

От ДБ обясниха, че имат готови законопроекти по всички предложения и още утре ще се обсъждат на коалиционно ниво. По думите му при постигане на съгласие те могат да бъдат гласувани още в следващите седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews