Демократична България иска КПКОНПИ да се закрие заради Апартаментгейт

OFFNews 26 юни 2019 в 15:32 4195 4

КПКОНПИ трябва да се закрие, призова Демократична България в позиция по повод поредицата от решения на Антикорупционната комисия по скандала с имотите на властта. Заключението на органа бе, че не открива нарушения и конфликт на интереси в замесените в т.нар. Апартаментгейт, който тръгна от луксозния апартамент на Цветан Цветанов в столичния кв. "Изток".

Ето как Демократите коментираха темата:

"Последните решения на антикорупционната комисия по казуса с “апартаментите на властта” – на министри, зам. министри, депутати от управляващото мнозинство – разкриват несъстоятелността на този орган.

За пореден път се разкриха системните проблеми при създаването и функционирането на комисията:

– липса на независимост от управляващото мнозинство;

– прилагане на повърхностни, селективни и формални проверки за конфликт на интереси;

– липса на адекватен стандарт за оценка на имуществото на проверяваните лица;

– показни публични акции срещу неудобни за политическото статукво лица.

Комисията се използва преди всичко за даване на индулгенции на управляващите и техните приятели от олигархията и осъществяване на административна репресия спрямо опозиционни политици и представители на бизнеса.

Наличието на правомощия да използва специални разузнавателни средства без адекватен парламентарен и съдебен контрол, превръща комисията в удобен инструмент за защита на “своите” и преследване на “опозиционерите”.

Несъобразяването на Комисията с решения на съдилищата, както и с европейски правни норми и стандарти е превърнато в доминираща институционална практика.

Липсата на независими разследващи правомощия само затвърждава убеждението за фасадната функция на този орган – противодействието на корупцията остава само в наименованието на самата комисия. Очевидна е липсата както на воля, така и на визия и експертиза у управляващите за реално противодействие на корупцията чрез решителна реформа на прокуратурата и по отношение свръховластената фигура на главния прокурор.

За периода на своето съществуване – от началото на 2018 г. – комисията потвърди със своите действия първоначалната теза на Демократична България – за рисковете и вредата от съществуването на този псевдо независим, но реално поръчков орган.

КПКОНПИ трябва да бъде закрита."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3910

4

Georgi Gracata

26.06 2019 в 19:33

ГЕРБ не го създадоха за да го закриват,а да разкриват корупция.Слепи ли сте,глухи ли сте че не говорите за постиженията?Парата решава играта.Учете се от Борисов!!

6145

3

kokoten

26.06 2019 в 17:17

Добре си плямпат хората...малко по малко,оттук-оттам и току виж Мутрата се спънала и паднала за ужас на цялата герберстска измет....

11982

2

leomesi

26.06 2019 в 16:24

Поредното искане на тези дето трудно могат да се нарекат партия. Са то ясно, че тия от КОМПИРА не стават, не е в това въпроса. Въпросът е, че Иванов и компания само плямпат без особен смисъл и хранят всичко живо.

14469

1

случайно прочетох

26.06 2019 в 15:46

Освен да се закрие е редно и да се уточнят нанесените вреди от КПКОНПИ на данъкоплатците и да бъдат съдени.

 
X

Подкастът на OFFNews