ДБ иска ГЕРБ да оттегли Росен Желязков (обновена)

Ружа Райчева 20 октомври 2022 в 09:42 7311 2

Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов обяви, че коалицията ще издигне собствен кандидат за председател на парламента и призова ГЕРБ да оттегли Росен Желязков. 

Ситуацията в парламента е безпрецедентна - за втори ден депутатите не успяват да изберат председател. Тази сутрин пред Нова телевизия Атанасов призова ГЕРБ да оттегли кандидатурата на Росен Желязков с аргумента, че победителите в предсрочните парламентарни избори са в изолация и най-накрая ще стане така, че останалите партии ще си изберат председател, който не е от ГЕРБ.

На влизане в парламента обаче Атанасов обяви, че ДБ ще издигнат собствена кандидатура за председател. 

На свой ред на влизане в НС съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че трябва да се търси компромис между всички формации и нова формула за излъчване на председател на Народното събрание. Той напомни, че досегашната практика беше мнозинството да излъчва председател, но че сега парламентът е фрагментиран.

"Новата формула дали ще е ротация, е детайл - въпросът е да се съгласим, че излизаме от логиката на това, че има победител. Няма победител на тези избори", каза той. 

Днешното заседание на парламента трябва да започне в 10 часа. Преди това на председателски съвет партиите ще трябва да решат как да се преодолее блокирането на работата на парламента и евентуално да се обединят около една кандидатура за председател.

Въпреки думите на Атанасов при третата процедура за избор на председател "Демократична България" не издигнаха свой канидат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

936

2

escrin

20.10 2022 в 12:16

ХардЛъжеКрад, вчера ли си направи профила ве, мухльо? Другите руско-турски дебили тук не могат да смогнат явно, та им пращат подкрепления.
 
X

Да помогнем на украинските деца!