Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

''Държите се като Атака от Али Експрес": Възраждане иска да изгони американците от българските бази

Ружа Райчева 07 юни 2023 в 11:04 3324 7

Кристиан Вигенин в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кристиан Вигенин в пленарната зала

"Възраждане" направиха опит да отменят споразумение между българското и американското правителство за сътрудничество в областта на отбраната, но предложението им не се прие. Споразумението е подписано през 2006 г. и регламентира съвместното ползване на четири военни бази у нас с американските военни. 

Става въпрос за учебен полигон "Ново село" (включително складовите съоръжения в Айтос), военновъздушна база Безмер и военновъздушна база "Граф Игнатиево". На последното си заседание парламентарната външна комисия категорично е отхвърлила предложението на "Възраждане".

Днес при гласуване на проекторешението от 221 гласували депутати "за" бяха 37, "против:" - 166, а 18 се въздържаха. Против гласуваха парламентарните групи на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), ДПС, "Има такъв народ" и БСП. За гласуваха само от "Възраждане". Новоизбраният министър на отбраната Тодор Тагарев отсъстваше от дебатите.

Христо Гаджев от ГЕРБ коментира, че съжалява, че тази "политическа дъвка за натовските бази" отново се вкарва в парламента. Той каза, че е удивен от припокриването на "Възраждане" с партията на Волен Сидеров "Атака".

Според него темата няма смисъл да бъде обсъждана, мнение по нея са давали множество експерти. "Цитираните бази са си български и служителите там са български", добави Христо Гаджев (ГЕРБ). 

Бившият външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ взе думата и каза, че е добре "Възраждане" първо да прочетат споразумението, за да разберат, че договорените съоръжения и обекти са публична държавна собственост и че се използват при пълно зачитане на суверенитета и законите на България и законодателството, както и че ръководители им са българи. 

Зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин от БСП взе думата и обяви, че не може да си представи колко глупости са се изговорили по темата. По думите му "Възраждане" поставят една много важна тема, но както обикновено го правят така, че тя става безсмислена. 

"Държите се като някаква "Атака" от Али Експрес!", каза Вигенин. Той се обърна лично към лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и му каза, че закриването на тези бази би било директен пробив на националната сигурност на държавата. 

Кристиан Вигенин направи редакционно предложение споразумението да не се прекратява, а само да се изиска информация за прилагането му, но и това не се прие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

7

Анализи

07.06 2023 в 13:24

Не разбрахте ли, че Израждане е против интересите на България. Това е антибългарса партия. Лечението е да не и се обръща внимание включително и липса на медиен ингерес.

615

6

швейк

07.06 2023 в 11:53

вероятно причината бсп да гласуват против е, че предложението не е дошло от тях. борят се за всяка копейка с израждане

12078

5

edin slep

07.06 2023 в 11:48

Аз пък се надявам някой ден да имаме натовска база, като Инджирлик в Турция, но се съмнявам, че е възможно у нас.

Тогава зелени човечета няма и да си помислят, за туристически обиколки у нас.

1935

4

Муню

07.06 2023 в 11:35

Човека просто иска да заяви, че няма да изневери на Путин и Мутрофанова.
Освен това е тъпо, понеже веднъж гласуване в това народно събрание, втори път не може и не би следвало да се дискутира.

14469

3

случайно прочетох

07.06 2023 в 11:26

Няма ли как да се прекрати пилеенето на работното време в парламента? Дневният ред не трябва ли да се определя от председателя и той да прекъсва подобни пертийни агитации в зародиш?
И се чудя защо медиите отразяват надълго и на широко словестните полюции на Късопишков!?!

345

2

Джендо Джедев

07.06 2023 в 11:14

Изрожденците просто резонират в Парламента глупостите, обсебили кокошите мозъци на лумпения им електорат. По този начин си държат манджата гореща. Полза за България - никаква. Полза на Израждане - гласове на изборите. С всички произтичащи от това благинки за Костя "Късото" Копейкин и шайката му.

2550

1

alfakentavur

07.06 2023 в 11:12

Хохохо, даже БСП/БКП са гласували против изгонване на американски войници от България! :)))
Яху! :)))
 
X

Подкастът на OFFNews