''Човекът, който взима решенията в ГЕРБ и ДПС, е Пеевски. С Борисов може само да се говори''

Лидерите в бившата ''сглобка'' седят един до друг в НС, но си говорят ''само по телефона''

Ружа Райчева 03 април 2024 в 11:07 1868 1

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кирил Петков

"Когато става дума за коалицията ГЕРБ-ДПС, човекът, с когото може да се говори, е Делян Пеевски. Да, понякога може да се говори с Борисов, но когато трябва да се вземат решения в ГЕРБ или ДПС, трябва да се говори с Пеевски."

Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков. Той отново повтори тезата си, че както "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е коалиция, така и ГЕРБ и ДПС са всъщност ГЕРБ-ДПС. 

Петков призова ГЕРБ да се съгласят до края на месеца да бъдат на 4 законодателни инициативи, нужни за получаването на втория транш средства по Плана за възстановяване и устойчивост от ЕС.

По думите на Кирил Петков трябва да се попълни реформираната Антикорупционна комисия, да се направят промени в Закона за защита на лицата, подаващи сигнали, промени в Закона за личния фалит, както и да се обсъди пътната карта за "Балкански поток". 

Кирил Петков каза още, че лидерите в досегашната "некоалиция" вече си общуват само и единствено по телефона

Депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано даде заявка, че партията му още днес е готова да продаде или спре "Балкански поток". 

"Г-н Борисов за пореден път подведе обществото и каза, че това е българска тръба за "Турски поток" и българите могат да разчитат на нея. Вие можете да отговорите на въпроса дали могат, знайки фактите, че тъкмо неговото правителство даде 90% от капацитета на газопреносната мрежа на руснаците. Това е все едно да си купите чисто нова кола и да я дадете на съседите", каза Сабрутев. 

Според него ГЕРБ се опитват да "замият" темата с "Турски поток", като я смесват с "Лукойл" и искането им да се разследва дейността на компанията в България. ПП-ДБ ще подкрепят създадаването на отделна комисия за разследване на "Лукойл", за да не се сливат двете теми. Сабрутев призова Борисов да подкрепи създаването на две отделни комисии, "ако не го е страх". 

Венко Сабрутев уточни, че ПП-ДБ предлагат те да оглавят комисията за "Турски поток", а ГЕРБ - тази за разследване на дейността на "Лукойл". "Виждате ли какъв страх има в очите на г-н Борисов", добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки