БСП внася в КС жалбата срещу промените на Москов

Симона Костадинова 10 юли 2015 в 11:37 2777 2

БСП ще внесе днес жалбата до Конституционния съд (КС) срещу промените в Закона за здравното осигуряване, които положиха основите на реформата на здравния министър Петър Москов.

Това заяви пред журналисти в Народното събрание червеният депутат Емил Райнов.

Причината за сезирането на КС е разделянето на пакетът от медицински услуги, заплащани НЗОК, на две - със социално значими и социално значими и "социално незначими" заболявания.

Обжалваме две точки в закона. Първата е разделянето на пакета на основен и допълнителен. Втората е привилегията, която се създава държавата - да продължава да не плаща вноските за групите хора, които тя самата осигурява, обясни депутатът.

Под искането за обжалване на законопроекта, са се подписали 61 народни представители - от БСП, от ДПС, от АБВ, от БДЦ, както и независими депутати.

Според БСП разделянето на пакетът на две затруднява достъпа на част от гражданите до здравеопазване. Според тях не е ясно и как точно ще се определи кои заболявания в кой пакет ще влязат.

От левицата отново подчертаха, че президентът Росен Плевнелиев не е отговорил на писмото им, в което настояваха той да наложи вето на промените в закона. Той обаче така и не им отговори, а законът вече е публикуван в "Държавен вестник". Според БСП така той не доказал, че е загрижен за здравето българите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови