БСП сезира Конституционния съд за избора на шеф на БНБ

Симона Костадинова Последна промяна на 01 юли 2015 в 12:28 2371 4

БСП ще внесе днес жалбата до Kонституционния съд (КС) срещу процедурни правила за избора на управител на Българската народна банка (БНБ).

Това заяви депутатката от БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Народното събрание.

Правилата за избор на управител на Народната банка бяха приети в началото на юни в пленарна зала. А причина за сезирането на КС е, че според тях кандидат за гуверньор може да се издига само от парламентарни групи, но не и от всеки един отделен депутат.

"Конституцията дава такова право на всеки народен представител, а правилата, които приеха от мнозинството, отрязаха правото на народния представител да прави индивидуални кадрови предложения", обясни Нинова.

Под искането за обжалване на процедурата, която парламента прие за избор на гуверньор, са се подписали 71 народни представители, като за сезиране на КС са необходими едва 48. От БСП още миналата седмица бяха събрали повече от нужните подписи, но изчакаха, за да могат всички желаещи да се подпишат.

Подписите са от БСП, Патриотичния фронт (ПФ), Българския демократичен център (БДЦ), независими депутати и представители на "Атака" и ДПС.

Идеята за сезиране на КС дойде от депутата от ПФ Емил Димитров, който още преди две седмици обяви, че новият управител на БНБ ще е нелегитимен и във всеки един момент избирането му ще може да бъде атакувано Конституционния съд (КС), а това да анулира всички негови решения.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.07 2015 в 19:10

Много ясно, че ще сезират, като виждат, че нещо не е съвсем правилно. Успех им желая. Заслужаваме най-добрия нов гуверньор. Не е толкова важно Искров по-бързо да си тръгне, колкото да е възможно най-честен, опитен и независим наследникът.

01.07 2015 в 18:35

Ииии, щом и на червените не им харесва процедурата, значи е голямо мазало. ГЕРБ бая зор ще видят докато набутат Радев.

01.07 2015 в 14:20

Ако искат може да не обявяват никакви кандидати, а направо да пращат Радев, видяло се е, че искат да ни закопая съвсем.

01.07 2015 в 13:20

Тези да не искат Искров да остане.Горките конституционни съдии,ще трябва да решават какво ли още не,защото левицата е решила да напомня за себе си,за да не изпадне окончателно в забвение.