Борисов за Балканите и за Сирия: Усещането е, че ни предстои нещо лошо

Премиерът призова лидерите на Балканите да загърбят егоизма

OFFNews 10 април 2018 в 13:25 4131 0

"Настроението не е оптимистично, по-скоро усещането е, че ни предстои нещо лошо, а преди няколко месеца не беше така".

Така премиерът Бойко Борисов коментира инцидентите и словесните престрелки между Сърбия и Косово, липсата на съгласие по промените в изборния закон на Босна и Херцеговина, напрежението около Кипър и Гърция, както и войната в Сирия. Това стана след срещата на Борисов с президента на Сърбия Александър Вучич. 

Борисов призова всички лидери на Балканите да се прояви разум и да се устои на провокациите, които зачестяват напоследък. Той подчерта, че проявата на егоизъм на Балканите ще има последици единствено за държавите и народите в региона.

"Президентът Вучич полага огромни усилия, като човек от Балканите познавам сърбите и знам колко му е трудно, знам колко усилия полага, за да продължи процеса и да запази мира.Искрено се надявам, че и колегите в Косово ще продължат в същия дух. Тези провокации и конфликти напоследък започват действително да тревожат всички, защото раните са много пресни", каза още Борисов.

Вучич пък подчерта, че страната му иска мир и стабилност в региона и че Сърбия ще продължи да търси начин за намиране на компромис в решаването на проблемите между Белград и Прищина. Той добави, че на Балканите не са необходими сблъсъци. "Ще се боря за стабилност, няма да спя", каза Вучич и допълни, че ще иска намеса на международната общност за запазване на мира в региона.

Борисов пък подчерта, че ЕС иска мир и просперитет на Балканите. "За другите големи играчи на международната сцена – надявам се да е така", каза той.

Премиерът коментира и предстоящата срещата на върха в София за Западните Балкани, въпреки че някои държави не са признали Косово.

"Надявам се да намерим път да се решат тези проблеми, защото на 17 май трябва да влезем в Съвета с оптимизъм, с решени проблеми. Ние, политическият елит, сме отговорни за това. Всичко друго е егоистично, всичко друго няма значение. Който го допусне, той ще завлече всички", подчерта българският премиер.

"Обръщам се към нашите братя мюсюлмани, бошняци, хървати, сърби, целия регион – да проявим разум, защото последствията ще са само за Балканите. Изживяхме го. България се върна десетилетия назад само заради войната. Не бива да бъдем егоисти, да мислим че един конфликт ще отмине някой от нас. За една секунда се руши, 20 години се възстановява… Мостар е хубаво място да се каже това", каза Борисов.

Той припомни, че именно този град в Босна и Херцеговина е символ на войната отпреди 20-ина години, която спря развитието на региона. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови