Борисов на среща с Меркел, ще говорят за газ

OFFNews 15 декември 2014 в 09:06 2181 4

Бойко Борисов и Ангела Меркел

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще се срещне днес с германския канцлер Ангела Меркел, за да обсъдят доставките на газ за Европа и в частност за България след провала на проекта "Южен поток".

Срещата между двамата ще е на четири очи. Основните въпроси, които ще бъдат обсъдени са: Как руски газ да минава през България, но без страната да се превръща в заложник на споровете между Москва и Брюксел и може ли на българския бряг, край Варна, където трябваше да излиза "Южен поток", да бъде създадено хранилище, собственост на Европейската комисия, от което тя да продава и разпределя горивото за европейските страни.

Очаква се българският премиер да постави въпроса за щетите, които търпи страната ни заради това, че безусловно следва санкциите на ЕС срещу Русия и спря изграждането на “Южен поток”, докато проектът не отговори на изискванията на третия енергиен пакет на Европейската комисия.

"Да покажем, че сме единни и можем да си подредим държавата. Това е основната цел на визитата ми тук в Берлин", написа вчера в профила си във Фейсбук Борисов след среща с българската общност в Берлин.

Заедно с него в Берлин са вицепремиерите Меглена Кунева, Ивайло Калфин и Томислав Дончев, както и Цветан Цветанов в качеството му на председател на парламентарната група на ГЕРБ, председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев и Делян Добрев, шеф на Комисията по енергетика в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!